Da li se crnogorsko društvo promijenilo od protesta 2012. godine

Prije sedam godina građanske proteste organizovali Unija slobodnih sindikata, MANS i studenti, tražeći ostavku Vlade I bolji ekonomsko - socijalni status građana
9576 pregleda 37 komentar(a)

Iako se često hvalimo da smo kroz istoriju uvijek bili prvi kada se trebalo pobuniti, istorijat građanskih protesta u Crnoj Gori i nema baš veliku tradiciju. Prvi i do sada jedini takvi protesti održani su u maju 2012. godine.

Organizatori protesta bili su Unija slobodnih sindikata, MANS i studenti, a tražili su smjenu vlade tadašnjeg premijera Igora Lukšića, optužujući ga da ne vodi ekonomsku politiku u interesu građana. Neposredan povod bilo je uvođenje tzv. taksi ,,euro po euro”.

“Neće kako su naučili, i neka oni usvajaju što god oće, da im mi danas odavde poručimo, ne damo vam euro. Ne! dosta”, kazala je na protestu 2012. Vanja Ćalović Marković iz MANS-a.

Sedam godina kasnije, Ćalović Marković govori o razlozima za pokretanje tih protesta.

“Građanski protesti koje smo mi organizovali su uspjeli da na dnevni red stave ključne teme koje muče građane, i te teme su su bile na dnevnom redu godinama nakon toga", ističe ona.

Ćalović Marković se prisjeća da su tada u istoj koloni bili studenti i profesori, radnici i nezaposleni, ljudi različitih dobi, nacija, vjere i ubjeđenja. Ona vjeruje da su oni tada postigli svoj cilj.

“Ono što je u slučaju tih protesta trebalo da bude nastavak je pitanje odgovornosti poltičara. Da ukoliko vlada ne želi da ispuni ono što su zahtjevi građana, ti zahtjevi neumitno moraju postati poltički u smislu, što se mora tražiti pad takve vlade, koja neće da ispuni ono što je u interesu građana”, kaže ona.

Ćalović Marković navodi sličnost tih i današnjih građanskih protesta.

“Tema je bila upravo korupcija, upravo organizovani kriminal, i ekonomija. U onom trenutku kada je vlast uspjela da te teme vrati na nacionalna pitanja i podjele, ponovo smo došli u situaciju da sve mi plaćamo iz sopstvenih džepova”, istič ona.

Crna Gora drugi put u istoriji živi svoje građanske proteste, a građani kao i prije sedam godina imaju slične zahtjeve.

Od 2012. do 2019. nije se mnogo šta promijenilo. Ni zahtjevi, ni oni koji ih upućuju, ni adrese na koje idu, ali ni maršruta kojom se kolona nezadovoljnih građana kreće u svom buntu.

Bonus video: