"DA TRAJE MINIMUM GODINU DANA"

Kako opozicija zamišlja tehničku vladu

Opozicionari objašnjavaju kako bi takva vlada trebalo da traje najmanje godinu, da je čine opozicione i strukture vlasti, ali i stručnjaci, civilni sektor, kao i predstavnici građanskih protesta
12897 pregleda 30 komentar(a)
Marković i Đukanović, Foto: TV Vijesti
Marković i Đukanović, Foto: TV Vijesti

"Nema tehničke vlade, niti će je biti. Biće je, Vlada će se formirati nakon izbora"

Uprkos ovakvom stavu premijera i zamjenika predsjednika DPS-a, opozicionari su izričiti – tehnička vlada je jedini model za prevazilaženje političke krize, izazvane posljednjim aferama Koverta i Atlas.

"Ta tehnička vlada bi trebalo, u periodu mandatnom od godinu, ili duže, da organizuje sveopšte izbore. Smatramo da bi tu vladu trebalo da čine svi opozicioni parlamentarni subjekti i predstavnici iz režima, kao i određeni eksperti. Na čelu te vlade nikako ne bi mogao da bude Duško Mraković nego bi to trebalo da bude po mogućnosti vanstranačka ličnost,, jer i Duško Marković je došao posredstvom koverte, koju je Migo Stijepović proslijedio aktivistima DPS-a", kaže jedan od lidera DF-a, Milan Knežević.

I u SDP-u takođe smatraju da bi tehnička vlada trebalo da traje značajno duže od tzv.Vlade izbornog povjerenja, uspostavljene nekoliko mjeseci uoči parlamentarnih izbora 2016.

Kao prednost u odnosu na tu vladu ističu to što je opozicija sada jedinstvena u ovom zahtjevu, ali i druge okolnosti.

"Imamo ljude na ulicama, građanske proteste, demokratsku javnost koja protestuje i koja takođe traži tehničku vladu. Mnogo drugačije strukturirana ta vlada, sa mnogo više predstavnika opozicije i na ministasrkom i na drugom nivou administracije. Smatramo i da u ovoj tehničkoj vladi treba da bude zastupljen civilni sektor. I naravno, takva rješenja podrazumijevaju i dio strukture sačinjen od postojeće vlasti jer se drugačije ne može implementirati taj model" ocjenjuje Ivan Vujović iz SDP-a.

Demokrate, u ovom trenutku, potenciraju tri stvari

"Model Vlade izbornog povjerenja iz 2016. za Demokratsku Crnu Goru nije prihvatljiv. Takođe, tehnička vlada koju bi vodio neko iz DPS-a nije prihvatljiva, a o ostalim modelima tehničke vlade ćemo razgovarati onda kada padne ova Vlada", kaže Vladimir Martinović iz Demokratske Crne Gore.

Tehničku vladu, kao mogući model za ispunjavanje zahtjeva građana na protestima, pominju i u pokretu Odupri se – 97 hiljada

A što, ukoliko DPS bude istrajavao u odbijanju opozicionog predloga da se formira tehnička vlada?

"Rizikuje da će biti ispostavljeni i radikalniji zahtjevi, da će biti kasno za tehničku vladu. Ovo je ozbiljan predlog!", kaže lider Demosa, Miodrag Lekić.

"Oni jesu u početku isključivo odbacili mogućnost formirana tehničke vlade, ali koliko vidim šalju ovih dana signale da su spremni da razgovaraju o svim temama u pravcu prevazilaženje političke krize", smatra Milan Knežević.

"Gospodin Đukanović je krajem 2015. je rekao da bi prelazna vlada bila apsolutno neprihvatljiva, bio je još tvrđi, govorio je da je to crnogorski fenomen, pa je samo nakon mjesec dana pristao na tu Vladu. Toliko o njihovoj dosljednosti", poručuje Vujović.

U Frontu , SDP-u i Demos-u zato misle da bi predlog za formiranje tehničke vlade trebalo uskoro formalizovati, u saradnji sa organizatorima građanskih protesta.

Preporučujemo za Vas