Tužilaštvo "slijepo" na evidentiranje glasača koji ne glasaju DPS u JU Muzeji i galerije Budva

Miodrag Lekić kaže da I ova odluka tužilaštva, pokazuje totalnu institucionalnu blokadu
5519 pregleda 1 komentar(a)
Brajović, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Brajović, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Ažurirano: 25.02.2019. 22:06h

Nepun mjesec pred prošlogodisnje predsjedničke izbore, na zvanični mejl JU Muzeji i galerije Budva, stigao je spisak sa imenima i matičnim brojevima 60-tak zaposlenih u Centru za konzervaciju i arheološka istraživanja. Imena su pratile oznake plus, odnosno DPS i minus- pored kog je bila navedena neka opoziciona stranka ili napomena - treba porazgovarati.

Direktorica ustanove muzeji i galerije u tom trenutku je DEMOS-ova Lucija Đurašković, čija je prethodnica Biljana Brajović, iz DPS-a, sve pravdala političkim zloupotrebama.

I u Demosu su međutim smatrali da je to čist primjer kršenja izbornog zakonodavstva, ali ih je cetinjsko tužilaštvo demantovalo, odbacivanjem krivične prijave. Miodrag Lekić kaže da I ova odluka tužilaštva, pokazuje totalnu institucionalnu blokadu.

Očigledan nastavak svih ovih mučnih, bljutaviha fera Snimak, Koverat Itd, I u tom smislu se opet postavlja onaj zakaljučak o zarobljenosti institucija, I podsjećam da taj termin nije izmislila crnogorska opozicija I može se nađi u dokumentima EU. Tako da tatoalna institucionalna blokada , ne postoje ishodi I u tom smislu je logično da vaninstitucionalni oblici se pojavljuju kao alternativa”, kazao je predsjednik Demoksa Miodrag Lekić.

Za MANS ovakva odluka tužilaštva nije iznenađenje. Oni podsjećaju I da je 2015te izmijenjen zakon o Specijalnom tužilaštvu, kojim su krivična djela povreda izbornog zakonodavstva prenijeta na SDT-a.

Ono što se u praksi kasnije desilo, jeste izigravanje tog zakona od strane SDT, jer sve te pijave krivične koje su se odnosile na ta krivična djela proslijeđene su Osnovnim tužiocima , pa I u ovom slučaju , to se desilo da je proslijeđeno osnovnom tužiocu na Cetinju, a oni su nastavili sa onom praksom koja je bila I ranije, odbacivili su te prijave”, kazao je Veselin Radulović iz MANS-a

Radulović kaze I da ova odluka tužilaštva jasno pokazuje da ono ne želi ili ne smije da ispita moguce zloupotrebe koje se vezu za DPS

“ Koje janost može da vidi I da sama zaključi o čemu se radi, kako se I u tom slučaju zakon izigrava, I kako se javnosti pokušava predstviti nešto što niko razuman ne može prihvatiti ”, kazao je Radulović.

U Demosu ocjenjuju da afera zalutali mejl na prvi pogleda uzgleda manja nego ostale, ali da I to pokazuje da smo došli u apsurdnu situaciju da pravimo klasifikaciju – manja, srednja, veća afera.

U demokratskim društvima I ove manje bi bile skandali sa nekim politčkim ishodom", kazao je Lekić.

Lekić ipak vjeruje da ce doci trenutak kad ce se I u Crnoj Gori neko baviti svim aferama, njihovim akterima ali I onima koji ih nisu htjeli procesuirati.

Bonus video: