Vlada ne odustaje: Poskupljenje struje je neminovnost

Sindikalci poručuju da je poskupljenje od 2,7 odsto neprijahvatljiv potez ako se uzme u obzir životni standard u Crnoj Gori. Još nema konsenzusa ni oko povećanja minimalne zarade sa 193 na 250 eura
4510 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 27.02.2019. 22:06h

Ni nakon petosatne rasprave socijalni partneri nijesu uspjeli da donesu zajednički zaključak o najavljenom poskupljenju struje. Iako je odgođeno za maj, Vlada ostaje pri stavu da će struja poskupiti 2,7 posto ali tvrde da se preko tarifnih paketa to može anulirati.

“Ne slažem se sa ocjenom da će račun po svaku cijenu biti skuplji, to smo danas objašnjavali kolegama iz Socijalnog savjeta, upravo kroz određen tarifne modele, taj račun će za određene kategorije stanovništva biti jeftiniji”, kazao je Nikola Vujović iz Ministarstva ekonomije.

S obzirom na životni standard građana, sindikalci ponavljaju da je poskupljenje neprihvatljivo.

"Očekujemo da će ...Vlada imati razumijevaynja za socijalnu situaciju i položaj građana Crne Gore i uvažiti naše argumente”, kazao je Duško Zarubica iz Saveza sindikata.

“Mi smo dogovorili da budno pratimo nastavak rada državnih organa vezano za ovu temu, u ovom periodu za koji je odloženo stupanje na snagu ove odluke, znači do 1. maja. Do tada će Socijalni savjet još jednom razmatrati ovo pitanje i vidjeti koliko je predložena argumentacija uticala na predlagače ove odluke”, naveo je Kemal Purišić, ministar rada.

Iz Vlade kažu da subvencije za ranjive kupce ostaju, te da se struja socijalno ugroženim osobama ne može isključiti i ako je ne plaćaju. Na budućim računima građani će i dalje plaćati naknade za obnovljive izvore energije.

Još nema konsenzusa ni oko povećanja minimalne zarade sa 193 na 250 eura, koju traže sindikati. Iz Vlade kažu da su oni raspoloženi da povećaju zaradu, ali da dogovor koče poslodavci.

“Poslodavci načelno prihvataju da se povreća minimalna zarada, ali traže da se za taj finansijski izdatak koji bi privreda dodatno imala smanje stope poreza i doprinosa da bi to bilo fiskalno neutralno za poslovni balans i privredu. Onda smo ovlastili predsjedništvo socijalnog savjeta da u roku od mjesec nastavi komunikaciju sa predstavnicima vlade, resornog Ministarstva i ostalim i da u tom roku na bazi onoga što su početne inicijative dogovori način povećanja minimalne zarade”, dodao je Purišić.

Na sjednici se raspravljalo i o Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, čije je donošenje predviđeno u drugom kvartalu ove godine.