Vijeće Višeg suda odbilo predlog odbrane da se stavi van snage rješenje kojim je Oliveri Ilinčić određen pritvor

Iliničić iza brave nije provela ni dana jer je Srbija odbila zahtjev za izručenje uz obrazloženje da njihov zakon ne priznaje krivično djelo koje se Ilinčić stavlja na teret
1121 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Višeg suda, Foto: Savo Prelević
Zgrada Višeg suda, Foto: Savo Prelević

Vijeće podgoričkog Višeg suda odbilo je predlog odbrane osumnjičene Olivere Ilinčić da se stavi van snage rješenje kojim joj je određen pritvor.

Za ovom srpskom državljankom koja se nalazi u Beogradu vodi se istraga zbog sumnje da je član kriminalne grupe na čijem čelu je bio Svetozar Marović. Potjernica za njom je raspisana još prije dvije godine, a ukidanje rješenja o pritvoru značilo bi i stavljanje van pravne snage potjernice.

Srpska državljanka Olivera Ilinčić i dalje važi za osobu koju treba uhapsiti i pritvoriti zbog sumnje da je dio budvanske organizovane kriminalne grupe, koja je krivičnim djelima iz oblasti korupcije oštetila budvansku kasu za nekoliko desetina miliona eura. Šef te kriminalne grupe, po sopstvenom priznanju, bio je njen prijatelj Svetozar Marović. To proizilazi iz rješenja podgoričkog Višeg suda koje je odbilo prijedlog njenog advokata koji je tražio da joj se ukine odluka o pritvoru, koji na papiru traje još od februara 2016.godine.

"Branilac, advokat Marko Radović, svojim predlogom traži stavljanje van snage rješenja o određivanju pritvora pravdajući taj zahtjev činjenicom da je okrivljena državljanin Republike Srbije koja je odbila njeno izručenje Crnoj Gori radi vođenja predmetnog krivičnog postupka", piše u rješenju Višeg suda.

Iliničić iza brave nije provela ni dana jer je Srbija odbila zahtjev za izručenje uz obrazloženje da njihov zakon ne priznaje krivično djelo koje se Ilinčić stavlja na teret. Srbiju bi da napusti, kako navodi njen advokat, da bi mogla da nastavi sa liječenjem.

"Okrivljena se nalazila u Srbiji i u vrijeme donošenja rješenja o određivanju pritvora tako da se nije krila niti bježala već je bila u svojoj državi i u svom prijavljenom mjestu prebivališta gdje se i dalje nalazi i gdje se oporavlja od operacije, koju je imala u inostranstvu gdje treba da nastavi liječenje", piše u rješenju.

Vijeće Višeg suda ipak nije imalo sluha za žalbu Ilinčićkinog advokata ocjenjujući ga neosnovanim. Da je kojim slučajem usvojen prijedlog, to bi značilo i stavljanje van pravne snage potjernice koja je za njom raspisana. Iz Višeg suda dodaju da istraga protiv nje još nije okončana zbog čega i dalje stoje zakonski osnovi po kojem joj je pritvor i određen. Ona se sumnjiči da je posredno ali i direktno učestvovala u korupcionaskim aferama "Kopirajt", "Properti investment", „Bulevar“, "Krapina" i "Otpadne vode.

Bonus video: