Vladin avion letio za Majorku i Maltu, Vlada odbija da kaže zašto

"Postoji velika sumnja da se radi o ogromnoj zloupotrebi državnih resursa. Ne postoji razlog da neko u Vladi krije informaciju koliko su građani platili put na Majorku", kaže Biljana Matijašević iz MANS-a
24039 pregleda 30 komentar(a)
Vladin avion u Majorki, Foto: TV Vijesti
Vladin avion u Majorki, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 03.03.2019. 19:31h

Palma de Majorka glavni je grad Majorke, najvećeg ostrva u španskim Balearima, i ljeti se pretvara u centar danonoćnih žurki bogatih i slavnih iz cijelog svijeta.

Aerodrom u tom gradu godišnje primi preko 27 miliona putnika, a tokom turističke sezone na ovaj aerodrom dnevno sleti i preko 500 aviona.

Jedan od tih aviona, sredinom septembra prošle godine je bio i mlaznjak Vlade Crne Gore, Lear Jet45, registarskih oznaka 4O-MNE, kako pokazuju podaci Istraživačkog centra MANS-a.

Fotografije i podaci do kojih je došao MANS pokazuju da je Vladin mlaznjak na aerodom u Palma de Majorci sletio 13. septembra prošle godine u 19:14 časova i da je tog i narednog dana bio parkiran na dijelu aerodroma za male avione.

Već 15. septembra Vladin Lear Jet je poletio iz Španije u 16:44 i sletio na aerodrom u Golubovcima u 18:23 časova.

MANS je od Generalnog sekretarijata i Vladinog Biroa za odnose sa javnošću još sredinom februara zatražio odgovore na pitanje šta je bila svrha putovanja u pomenuto špansko ljetovalište, te koliko je pomenuti let koštao crnogorske građane, ali odgovor nije stigao, uprkos najavama da će odgovore poslati u "razumnom roku".

Istraživački centar MANS-a je ostao uskraćen i za odgovor koja je bila svrha leta Vladinog aviona za Maltu početkom ove godine kada se letilica zadržala na tom ostrvu cijelih deset dana. Naime, Vladin avion je iz Podgorice za Maltu poletio 24. januara, vratio se tek 3. februara. Prema zvaničnim podacima sa sajtova Skupštine, Vlade i Predsjednika Crne Gore, u tom periodu nije bilo planiranih posjeta Malti.

Iz MANS-a podsjećaju da smo u posljednje vrijeme imali prilike da vidimo da su svjetska mondenska ljetovališta česta destinacija za odmor najviših državnih i partisjkih funkcionera, dok ćutanje Generalnog sekretarijata otvara prostor za sumnju da je i Vladin avion korišćen u te svrhe.

Prema Uputstvu o uslovima i načinu korišćenja aviona kojim raspolaže Generalni sekretarijat Vlade, koje je donijeto u aprilu 2015. na osnovu Uredbe o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, službeni avion bez naknade koriste predsjednik države, premijer i predsjednik Skupštine.

Održavanje i korišćenje vladinog aviona crnogorske građane godišnje košta oko 700 hiljada eura, a prema podacima iz državnog budžeta, za to je u periodu od 2015. do 2017, godine izdvojeno preko dva miliona eura. Podaci o tome koliko je Generalni sekretarijat izdvojio za letove Vladinim mlaznjakom prošle godine još uvijek nijesu poznati.

“Palma nije uobičajna destinacija gdje vladini i crnogorski zvaničnici idu po prirodi svog posl. Dakle ne radi se o sjedištu NATO, niti o sjedištu Ujedinjenih nacija ili Međunarodnog monetarnog fonda da bi tamo išli I da ne bi bilo čudno zašto je avion išao tamo, već se radi o jednom od poznatijih evropskih mondenskih ljetovališta. Dakle, postoji velika sumnja da se radi o ogromnoj zloupotrebi državnih resursa. Ne postoji razlog da neko u Vladi krije informaciju koliko su građani platili put na Majorku", kaže Biljana Matijašević iz MANS-a.

Bonus video: