U Tuzima slavili sa zastavama Albanije i OVK: "To nije dobar politički izraz"

31370 pregleda 239 komentar(a)
Slavlje u Tuzima sa zastavom OVK, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Slavlje u Tuzima sa zastavom OVK, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 04.03.2019. 20:26h

Mnogo bure u dijelu javnosti izazvalo je i sinoćnje slavlje Albanskog foruma u Tuzima, sa albanskim i zastavama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i poklicima OVK.

Iz NVO sektora ocjenjuju da to nije dobar politički izraz.

"Albanski forum je slavio na istom onom talasu na kojem je i dobio ove izbore, sa jednom jakom nacionalnom notom i ja lično mislim da takve politički izrazi nisu najbolji, ali mi treba da se zapitamo zašto se to tako desilo u Tuzima i zašto nismo imali neki građanskiji izraz i šta treba da uradimo da bi svi građani Tuzi razmišljali na način koji neće samo da nas dijeli samo po nacionalnoj osnovi“, kazala je Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Opštinska izborna komisija Tuzi je tek danas oko 13 sati izašla sa preliminarnim rezultatima jučerašnjih izbora, prvih u samostalnoj opštini.

Apsolutnu vlast nije osvojila nijedna partija, pa će tako na čelu te Opštine u naredne četiri godine biti koalicija.

Ipak, još nije jasno ko će je činiti.

Iako je albanska koalicija koja je osvojila 16 mandata sinoć poručila da je osvojila vlast sa Demokratskom Crnom Gorom koja ima jedan mandat, danas nisu htjeli da ozvaniče tu ponudu, jer navodno čekaju zvanične rezultate.

I dok iz Demokratske partije socijalista (DPS) poručuju da su otvoreni za razgovore, Demokrate navode da oni sa njima sigurno neće.

Gotovo 17 sati nakon zatvaranja biračkih mjesta u Tuzima,a poslije gotovo trosatne sjednice Opštinske izborne komisije Tuzi, prvi čovjek tog tijela saopštio je preliminarne rezultate izbora.

"Tuzi pobjeđuju – DPS 10 mandata, Za dobro građana Malesije –SNP CG bez mandata, Demokrate 1 mandat, Socijaldemokrate (SD) 1 mandat, Malesija nas ujedinjuje 16 mandata i Bošnjačka stranka (BS) 4 mandata", saopštio je Štjefan Ujkić, predsjednik OIK Tuzi.

Izvori Televizije Vijesti navode da su rezultati trebalo da budu objavljeni sinoć, ali je navodno Ujkić to odbio.

Takođe, prema nezvaničnim saznanjima Televizije Vijesti, predstavnici DPS, BS i SD nijesu htjeli da potpišu zapisnike.

"Ja nisam ni pogledao, niti me interesuje ko ga nije potpisao, vjerujete mi", kazao je Ujkić.

Najveći gubitnik je DPS koji je u odnosu na izbore 2017. godine izgubio četiri mandata i možda ostao bez vlasti.

Ta četiri mandata sada su otišla albanskim partijama kojima se ujedinjenje u koaliciju isplatilo.

Jasno je da bez Albanskog foruma nema nove vlasti jer imaju tačno polovinu odbornika pa im fali samo jedan za vlast.

Danas nisu htjeli da pričaju sa kime će iako su sinoć nagovijestili u kom pravcu razmišljaju.

"Imamo apsolutnu vlast sa Demokratskom Crnom Gorom, mi 16 mandata, Demokrate jedan mandat. DPS ide u opoziciju", kazao je Nik Đeljošaj iz Albanskog foruma

Iako ni Demokrate nisu danas bile raspoložene za konkretno izjašnjavanje o postizbornoj koaliciji, sinoć su jasno stavili do znanja sa kim sigurno neće.

"Sa svima onima koji žele praviti koaliciju bez DPS-a, znači anti DPS koaliciju spremni smo za razgovor", kazao je Štjefan Camaj iz Demoktrata.

S druge strane, u DPS se nadaju da bi ih Albanski forum mogao uključiti i u narednu vlast.

"Mi sa našim tradicionalnim partnerima imamo 16, a albanska kolaicija 16 tako da je nemoguće formirati samostalno vlast ni mi, a ni albanska koalicija. U narednom periodu ćemo razgovarati, pa ćemo da vidimo šta će biti", kazao je alil Duković (DPS).

Na ovim izborima Bošnjačka stranka je dobila mandat više u odnosu na prethodne, a Demokrate su pale sa dva na jedan mandat dok su Socijaldemokrate zadržale jedno odborničko mjesto.

Bonus video: