Poslaničke klupe prečesto prazne, pune se kad treba obezbijediti kvorum i glasati

Rezultati monitoringa indeksa aktivnosti koje je uradio MANS, pokazuje da se među prvih deset najaktivnijih poslanika, nalazi samo troje iz vladajuće koalicije
646 pregleda 0 komentar(a)

Parlament je najviše zakonodavno tijelo, a osim te izuzetno važne funkcije, trebalo bi da predstavlja centralno mjesto na kome predstavnici različitih političkih opcija raspravljaju o najvažnijim pitanjima za jednu državu.

Iz crnogorske skupštine sve je, međutim, češća slika skoro prazne plenarne sale.

U posljednje dvije godine, otkad je krenuo opozicioni bojkot parlamenta, poslaničke klupe prečesto su bile bile prazne ili su se naglo punile kada treba obezbijediti kvorum i glasati.

“Većina poslanika vladajuće koalicije, koji ne bojkotuju, nego aktivno učestvuju u radu, zapravo spadaju u grupu slabo aktivnih, odnosno neaktivnih poslanika. Što znači da se večina njihovih posla,ika tu pojavljuje ne kao aktivni sudionici parlamentarnog života i plenarnih rasprava, već su tu kako bi dali kvorum, što dodatno degradira parlamentarni život u Crnoj Gori", kaže Danilo Kalezić iz MANS-a.

Rezultati monitoringa indeksa aktivnosti koje je uradio MANS, pokazuje da se među prvih deset najaktivnijih poslanika, nalazi samo troje iz vladajuće koalicije.

Među najaktivnijim poslanicima je poslanik Liberalne partije Andrija Popović, koji priznaje da se suštinska uloga parlamenta izgubila.

“Priznajem, ružno je viđeti gotovo praznu plenarnu salu za vrijeme rasprave o pojedinim zakonima, sa jednim, nedopustivim opravdanjem, da sjednice pojedinih odbora i plenuma teku paralelno. Uglavnom, gubi se potpuno kontrolna uloga parlamenta”, kaže Popović.

Iz MANS-a najavljuju da će u narednom periodu predstaviti rezultate novog mjerenja, koje će se odnositi na kvalitet diskusija.

“Prvi preliminarni rezulati tog monitoringa pokazuju na porazne trendove, na koji način se poslanici odnose prema tačkama dnevnog reda. Većina poslanika, mahom iz vladajuće koalicije, zapravo ne priča o dnevnom redu, odnosno kada uzimaju riječ, te diskusije nijesu kvalitativno zadovoljavajuće”

Na platnom spisku aktuelnog skupštinskog saziva nalazi se 79 poslanika, od ukupno 81, a prosječna plata crnogorskog parlamentarca iznosi oko 1.500 eura.

Bonus video: