Džerard Batler u istorijskom spektaklu

Zasnovan na epskoj grafičkoj noveli Franka Millera, film "300" je avanturistička priča o istorijskoj bici kod Termopila u kojoj se kralj Leonida sa 300 Spartanaca borio do smrti protiv Kserksa i njegove, brojno neuporedivo veće, persijske vojske.
1414 pregleda 0 komentar(a)
Film 300, Foto: TV Vijesti screenshot
Film 300, Foto: TV Vijesti screenshot

Film “300” obrađuje priču istorijske bitke kod Termopila 480. godina prije nove ere, kada se svega trista Spartanaca suprostavilo znatno brojnijoj persiiskoj vojsci.

Persijski kralj Kserks šalje svoje glasnike kod spartanskog kralja Leonida, zahtijevajući da mu se pokori u njegovom teritorijalnom pohodu. Uvrijeđen i ljut Leonida, znajući šta ga čeka ako ih okupira, naređuje pogubljenje glasnika zbog čega svjesno ulazi u sukob sa Persijom. On sakuplja svojih trista najhrabrijih vojnika i kreće da brani svoju zemlju na prolazu Termopil gdje će se, licem u lice, susresti sa persijskom vojskom od 100.000 ljudi. Bitka kod Termopila trajala je nekoliko dana, a trista Spartanaca su Persiji zadali ogromne gubitke prije nego su izgubili život braneći svoju zemlju. Njohova žrtva inspirisala je cijelu Grčku da se ujedini protiv Persije, što je doprinijelo nastanku i razvoju demokratije.

U glavnim ulogama Džerard Batler, Lena Hadej i Dejvid Vinam.

Film “300” na TV Vijesti u četvrtak od 22:30h.

Bonus video: