Neradne nedjelje u trgovini: Da li će se zakon primjenjivati dosljedno i neselektivno?

I sindikat i predstavnici trgovinskih lanaca pozdravaljaju ovakvu odluku Vlade, ali
5602 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2019. 19:24h

Priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedjeljom, i uvođenjem neradne nedjelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, a poboljšaće se kvalitet života pojedinca, porodice i društva – na ovaj način ministarstvo ekonomije obrazlaže odluku da se zabrani rad u trgovinama na veliko i malo nedjeljom, i praznicima.

Odluku Vlade, pozdravljaju u Sindikatu, ali podsjećaju da oni tako nešto predlažu više od deceniju.

“To je jedan veliki iskorak, jer smatramo da proveden dan sa porodicom znači puno, posebno možete milsiti šta to znači za 37 hiljada radnika zaposlenih u trgovini, a plus imamo i 40 hiljada radnika koji rade na crno", kaže Vesna Milonjić Aleksić iz sindikata trgovine.

Podrška neradnoj nedjelji stiže i iz najvećeg trgovinskog lanca u zemlji.

“Mi smo od prvog trenutka kada je pokrenuta ova inicijativa, iznijeli svoj stav da mi to podržavamo. Korist je višetsruka, prvo zbog naših radnika koji će biti zadovoljniji, a onda i zbog same oragnizacije, jer slobodni dani su određivani tokom sedmice, tako da će sve to da bude pojednostavljeno i na radost naših zaposlenih”, tvrdi Olivera Šuškavčević.

Još nije poznato šta tačno donosi zakonska promjena, na koga se sve odnosi i kakve su sankcije predviđene za nepoštovanje, ali se i trgovci i sindikati nadaju da izuzetaka neće biti, odnosno da će zakon biti jednak za sve.

“Plašimo se da će biti neravnopravnosti, to jest selektivnosti u primjeni ovog zakona. Tu prevashodno računamo na inspekciju rada, i na poresku upravu, a sigurno da će i snidkat biti snažni partner o tom dijelu”, kaže Milonjić Aleksić.

“Ono što očekujemo je da pravilo koje važi za sve, jer bude li nekih izuzetaka, kao što su rad marketa u tržnim centrima ili po nekim određenim zonama, onda mislimo da to nije dobro rješenje”, navodi Šuškavčević.

Ono što je za sada poznato je da se zabrana neće odnositi na objekte koji su definisani pravilnikom minisratstva ekonomije, a to su benzinske stanice, apoteke, pekare i kiosci za štampu , kao i neki drugi objekti neophodni za normalno funkcionisanje društva. Nije poznato, šta ministartsvo ekonomije definise kao objekte nepohodne za normlano funkcionisanje društva.

Ovo zakonsko rješenje uskoro bi trebalo da se nađe pred poslanicima .

Bonus video: