Taksi u Podgorici mogao bi poskupiti

3221 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 13.03.2019. 20:17h

Uvođenjem starta i novim cijenama po kilometru vožnje, taksi prevoz u Podgorici mogao bi poskupiti. To je predviđeno nacrtom odluke podgoričkog sekretarijata za saobraćaj a u skladu sa Zakonom o drumskom saobraćaju.

„Definisali smo tri tarife, tarifa u dnevnom saobraćaju, tarifa u noćnom saobraćaju, to je od 22 časa do šest ujutru, i tarifa za vožnju van grada kategorije koje smo mi prepoznali da trebaju biti definisane jeste start i on se kreće od 0,40 do 1 euro, koja se takođe kreće od 0,40 do 1 euro, osim u ovom dijelu kada vozite van grada koja je 0, 30“, kazala je Lazarela Kalezić, sekretarka za saobraćaj Glavnog grada.

Uvođenje starta moglo bi da znači i skuplji taksi prevoz, kazali su TV "Vijesti" iz jednog taksi udruženja u Podgorici. Smatraju da će se taksisti najvjerovatnije odlučiti za najnižu cijenu starta od 40 centi, ali ne i kilometra vožnje. S druge strane, iz sindikata taksista tvrde da - ako taksisti izaberu najjeftiniji kilometar od 40 centi, ukupna vožnja, i sa startom, ne bi trebalo da poskupi.

"40 centi kilometar, računajte, plastično, tri kilometra, to je euro i 20 i start 40, to je euro i 60. Za razliku od dosadašnjih 55 centi, to takođe ispada euro i 60, ali bez starta“, rekao je Vesko Bjelić, potpredsjednik Strukovnog sindikata taksista.

Moguće novo poskupljenje Podgoričani, koje je anketirala TV "Vijesti", vide kao novi udar na već tanak džep.

"Mislim da je već malo pretjerana cijena. Nova poskupljenja? Ne bi trebalo to da se radi.“

„Nije u redu, nikako. Dohotke koje imaju građani i ovako su skupi.“

„Ništa novo ništa posebno, navikli smo se na sve to.“

„Što se mora, mora se. Stvarno, nemam više komentara.“

Do sada se start nije naplaćivao, pa je Crna Gora spadala u rijetke države u svijetu koja to ne radi. Kalezić navodi i da će se novom odlukom suzbiti samovoljno određivanje cijena vožnje i divlji taksisti koji nisu plaćali porez.

Bonus video: