Mini performans glumaca: "Kozji pokret otpora, nijesam ovca"

Glumci su na ovaj način skrenuli pažnju na posljednja dešavanja a koja se prevashodno tiču nepravilnosti pri izboru članova Savjeta i umjetničkog direktora Dušana Kovačevića
10946 pregleda 9 komentar(a)
Dio glumaca Gradskog pozorišta u majicama sa natpisom, Foto: TV VIjesti
Dio glumaca Gradskog pozorišta u majicama sa natpisom, Foto: TV VIjesti
Ažurirano: 14.03.2019. 20:15h

U crnim majicama sa natpisom “Kozji pokret otpora, nijesam ovca“ na predstavljanju novog komada pojavili su se Pavle Ilić, Ivona Čović, Goran Slavić, Katarina Krek, Dejan Đonović, Jelena Simić, Branka Femić Šćekić i Željko Radunović. Nijesu precizirali kome je i zbog čega upućena poruka.

“Ovo na majicama je stav. Iskoristili smo temu predstave, ali ovo nije marketinški trik. Ako neko osjeti da mu je ova poruka upućena onda je njemu upućena, a ako ne osjeti, onda nije", kaže Đonović.

Dio ansambla Gradskog pozorišta nedavno je javnosti kroz saopštenje za medije ukazao na neregularnosti koje su uočili prilikom imenovanja novog Savjeta te ustanove kao i izbora Dušana Kovačevića, odbornika DPS-a, za umjetničkog direktora.

Direktorica Gradskog pozorišta danas se nije osjetila pozvanom da odgovori hoće li nešto preduzeti nakon što su glumci negodovali zbog najnovijih dešavanja.

“Ovo nije sad ni prilika ni evo konkretno pitanje za direktora pozorišta. Predstavnika glumaca u Savjetu birala je Skupština, pa je postojao neki rok za reakciju, pa povodom toga možete dobiti neki konkretan odgovor ali da se sada bavimo predstavom", rekla je Nela Savković Vukčević.

Najava predstave Kozocid danas i jeste bila u fokusu pažnje iako se iz izlaganja pojedinaca naslućuje da bi imali i van toga nešto da kažu.

"Hvala Vam na povjerenju koje ste mi dali da igram Janu lajavicu. Pa evo pošto ću lajati večeras, sutra veče, neću lajati danas.. Suviše bi bilo, da", kazala je glumica Katarina Krek.

"Samo bih želio da dodam da koza nikad neće biti ovca, kao što je Vida napisala u jednoj replici. Koza je dijete vjetra, i ako posmičemo sve koze onda neće biti ni njenog roditelja. A znamo što vjetar znači i koliko je sjeverni vjetar dobar da počisti tamo gdje nije baš uvijek čisto", rekao je Đonović.

Ugledna rediteljka Vida Ognjenović iskoristila je priliku da ukaže i u kakvim uslovima rade glumci podgoričkog pozorišta, čija zgrada uprkos brojnim najavama još nije završena.

"Dakle pozorište koje nema svoju zgradu, nema svoje mjesto igranja, rade kažem bez obzira na oklnosti, jer ovo je krhka umjetnost, podložna koroziji sa svake strane, a najveća opasnost glumcima je da nemaju mjesto okupljanja i mjesto igre“ , kazala je Ognjenović.

Kozocid, drama o događaju iz prošlosti, koja svjedoči o odnosu vlasti i građana u vrijeme obnove i izgradnje nakon Drugog svjetskog rata, premijerno će biti izvedena sjutra na velikoj sceni KIC-a.

Bonus video: