Smiješan do bola i isto toliko dirljiv

Džek Nikolson se našalio da je mislo da snima komediju, ali je film “Sve o Šmitu” film o preispitivanju života, njegove svrhe. Komičan je i tragičan.
1299 pregleda 0 komentar(a)
Film Sve o Šmitu, Foto: TV Vijesti
Film Sve o Šmitu, Foto: TV Vijesti

Voren Šmit je običan čovjek i živi običnim životom. Srednja klasa američkog Srednjeg zapada. Ima 66 godina, u braku je 42 godine, ima ćerku, radi u osiguravajućem društvu. Komičan je i tragičan. Kao i većina ljudi na planeti. Odlazi u penziju, planira da obiđe Ameriku – ali neočekivani obrt remeti sve njegove planove.

Film “Sve o Šmitu” (About Shmidt) reditelja i scenariste Aleksandra Pejna sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi jeste film o preispitivanju života, njegove svrhe. Nikad nije kasno da se počne smislen život. A smisao može da se nađe i u crtežu nepismenog dječaka s drugog kontinenta. Čovjek koji je kroz život prošao ne živeći ga, sad počinje da sagledava sebe. Bori se da njegova ćerka, koju je otuđio, shvati kuda ide. Usput, uči i o sebi.

Film je dobio mahom pozitivne kritike i uglavnom je veoma dobro primljen kod publike, međutim, ono što je zanimljivo jeste prilično različit doživljaj filma među onima kojima se film dopada i onima koji smatraju da nije dobar.

Sam Nikolson se našalio prilikom dodjele nagrade Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u kategoriji drame, rekavši da je malo iznenađen jer je mislio da su snimali komediju. On je udahnuo duh ovom naizgled potpuno praznom čovjeku i učinio ga simpatičnim.

Film “Sve o Šmitu” pogledajte na TV Vijesti u petak od 20 časova.

Bonus video: