Ulcinjska Solana neće sljedeće sedmice postati Park prirode, iako je to lokalna uprava čvrsto obećala

"Toliko sastanaka, javnih raspava koje smo održali, konsultacija raznih koje smo imali kao radna grupa su iziskivale i vremenski prostor", istakla je Hatidža Đoni, potpredsjednica Skupštine opštine (SO) Ulcinj
2961 pregleda 1 komentar(a)

Ulcinjska Solana, neće kao što je najavljivano naredne sedmice biti proglašena za Park prirode, nego će ta odluka morati da sačeka april.

U opštini su međutim već sada zabrinuti, kako će se zaštićeno područje održavati, budući da je Ulcinj u teškim finansijskim problemima.

Solana neće biti proglašena Parkom prirode na zasijedanju lokalnog parlamenta zakazanom za ponedjeljak, iako je to čvrsto obećano iz lokalne uprave.

Razlog - dokument o odluci za proglašenje tog prostora zaštićenim, koji je pripremala radna grupa, nije bio gotov na vrijeme.

"Toliko sastanaka, javnih raspava koje smo održali, konsultacija raznih koje smo imali kao radna grupa su iziskivale i vremenski prostor", istakla je Hatidža Đoni, potpredsjednica Skupštine opštine (SO) Ulcinj.

"Ja sam dio komisije , sigurno smo mogli malo brže da radimo. Ipak obim je stvarno ogroman i nešto što opština Ulcinj nije nikad radila i tu moramo biti jako oprezni", rekla je Zenepa Lika iz "Udruženja Dr. Martin Šnajder".

Dokument je sada spreman?

"Spreman je juče stigao u kabinet kod predsjednika. Ja mislim da će u ponedeljak biti poslat na dobijanje neophodnih saglasnosti", kazala je Đoni.

"Na tu odluku se treba dati saglasnost MORT-a, kao i mišljenje Ministarstva poljoprivrede, tako da procedura još nije gotova", rekla je Lika.

U opoziciji smatraju da ovo sve govori o tome kako vlast radi.

"Mislim da to samo pokazuje neozbiljnost lokalne vlasti oko jednog pitanja koje ima čak evropski karakter, svjetski karakter", poručio je Omer Barjaktari iz Građanskog pokreta URA.

Očekuje se da Solana konačno postane zaštićeno područije najkasnije u aprilu, ali sada kako lokalnu upravu, tako i NVO sektor, brinu neke druge stvari.

"Prosto je problematično što opština Ulcinj ima finansijskih problema i onda se postavlja pitanje ko će to da finansira", kazala je Lika.

"Želje su jedno, mogućnosti su drugo. Mi smo i samom odlukom predvidjeli da naša budžetska sredstva nikako nisu dovoljna", rekla je Đoni.

Da bi Solana postala ekonomski rentabilna , neophodna je puna finansijska podrška Vlade, ali i evropskih fondova , poručuju iz Ulcinja.