Dragulj nadomak grada: Podgorica ima malo da ponudi, a Duklja se godinama ignoriše

Iz Ministarstva kulture stidljivo najavljuju da je krajnji cilj formiranje Specijalizovanog muzeja na otvorenom, opet ne precizirajući kada bi to moglo da se desi
7537 pregleda 7 komentar(a)
Duklja, Foto: TV Vijesti
Duklja, Foto: TV Vijesti

Istorijsko blago i neiskorišćeno bogatstvo, to je drevni grad Duklja, udaljen svega nekoliko kilometara od centra Podgorice.

Stručnjaci su nepodijeljeni u stavu da već više decenija suštinski nema ozbiljnih pokušaja da se ovaj prostor istraži, zaštiti i promoviše

"U parlamentu Knjaževine Crne Gore bilo je govora o tome da se crnogorska Pompeja polako uništava, mogu slobodno reći da nakon sto godina nije se situacija mnogo promijenila. I nakon nekoliko decenija istraživanja, nije došlo do kompletnog istraživanja samog lokaliteta, njegove zaštite, ni turističke promocije", kaže za TV Vijesti istoričar, Miloš Vukanović.

"Prostor je ogroman, ima jako puno još da se radi, da se istražuje", kaže kustos JU Muzeji i galerije, Dragan Radović.

Zašto je država bila godinama inertna, pa ovo je moglo i ranije da se turistički valorizuje?

"Naravno, da je moglo, to vam ne mogu tačno i precizno odrediti, to ne znam, uvijek su se dešavali neki pokušaji, neki projekti, zašto to nije uspjelo, ne znam", odgovara on.

A baš ovdje leži turistička šansa. Jer turizam odavno nisu samo more, plaže, hoteli ...

"Jedan od vidova turizma koji je u ogromnoj ekspanziji u svijetu, pa i kod nas je kulturni turizam. Mislim da Podgorica, Glavni grad treba da dobije strategiju razvoja turizma", ocjenjuje profesor turizma Ivo Zupanović.

U Ministarstvu kulture kažu da su u proteklih šest godina za valorizaciju Duklje izdvojili oko 150 hiljada eura.Nabrajaju I sve prepreke u navodnom pokusaju da prostor konacno postane arheolosko nalaziste , vazno u turistickoj ponudi Crne Gore

"Rješavanje naslijeđenih izazova, većinskog privatnog vlasništva nad lokalitetom, pitanje željezničkog koridora i druga opterećenja, svakako neće usporiti planove na izradi Mape Duklje, nastavak aktivnosti na 3D rekonstrukciji građevina, aktivnosti na portalu i mobilnoj aplikaciji područja Duklje, seizmičkom monitoringu sačuvanih građevina i u konačnom aktivnosti na realizaciji krajnjeg cilja, organizovanja specijalizovanog muzeja na otvorenom", saopšteno je iz Ministarstva.

Za Miloša Vukanovića Muzej na otvorenom je dobra ideja, ali je, procjenjuje, do njegove realizacije dug put. Vukanović predlaže osnivanje posebne institucije samo za Duklju.

"Gdje bi sama institucija bila finansirana što od istraživačkih grantova, što od turističke posjete Duklja je u antičko doba bila poznata po proizvodnji sireva, možemo obnoviti i tu proizvodnju i razvijati ne samo grad, nego i sela oko Duklje", smatra Vukanović.

Koliko je realno da se sve to ostvari?

"Pa realno je koliko ima državne volje", ocjenjuje on.

"Pa nekako je potrebno sinhronizovati i državne i lokalne institucije. Čovjek dođe tu, provede pola sata, sat i za tih sat vremena mora da zadovolji određene potrebe, da li je to neki manji restoran, suvenirnica, toaleti, voda i tako dalje, sve to što do sada nemamo tu na Duklji", kazao je Radović.

Kada ćemo imati, to, očito je, još niko od nadležnih pouzdano ne zna. Ono što znamo je da se Glavni grad ne moze pohvaliti nekim reprezentativnim izletištima i turističkom ponudom.

Dužu verziju priče pogledate u magazinu "Bez granica" u ponedjeljak na Televiziji Vijesti.

Bonus video: