MINISTARSTVO NIJE ODGOVORILO ZBOG ČEGA SE ODUGOVLAČI

Zašto nije usvojen koncesioni akt za Aerodrome najavljen još u avgustu 2018. godine?

Iako je Nurković u više navrata najavljivao da će predlog biti na ''narednoj sjednici Vlade'', sjednice su se održavale, ali naredna nije došla na red
1691 pregleda 2 komentar(a)

"Biće"' – tako bi se riječju mogao opisati posao u vezi sa davanjem koncesija na aerodrome u Podgorici i Tivtu, najavljen još u avgustu prošle godine.

Koncesionog akta međutim i dalje nema, a iz Ministarstva saobraćaja nisu odgovorili Televiziji Vijesti zbog čega se ovoliko odugovlači sa njegovim donošenjem.

Socijaldemokrate (SD) koje se od početka protive ovom poslu, tvrde da su njihovi partneri u vlasti uvidjeli neke greške.

Hoće li nakon izmjena glasati "za", vidjeće kad predlog bude konačan.

"Evo da vama dam eskluzivnu izjavu, ići ćemo vjerovatno sa predlogom koncesionog akta, odnosno davanja na koncesiju aerodroma", saopštio je ministar saobraćaja Osman Nurković 1. avgusta 2018. godine.

Od ove izjave ministra saobraćaja prošlo je sedam i po mjeseci, a od koncesionog akta za aerodrome ni traga ni glasa.

Iako je Nurković u više navrata najavljivao da će predlog biti na ''narednoj sjednici Vlade'', sjednice su se održavale, ali naredna nije došla na red.

"Ja sam rekao da ćemo tokom ovog mjeseca na Vladi imati koncesioni akt i Ugovor o koncesiji, a da ćemo pretkvalifikaciju poslije Nove godine", rekao je Nurković 12. decembra 2018. godine.

Zbog čega se ovoliko odugovlači sa usvajanjem koncesionog akta, Televizija Vijesti pitala je i Ministarstvo saobraćaja i Vladu.

Odgovor ni nakon 10 dana nijesu dobili.

Iz resora Nurkovića kazali su Televiziji Vijesti da će se oglasiti kad predlog bude na Vladi.

Ranije su govorili da nije spreman, jer je preostalo da se definišu još neki tehnički detalji.

Socijaldemokrate (SD), čiji kadrovi upravljaju Aerodromima su od početka protiv koncesionog akta, ovako tumače kašnjenje.

"Siguran sam da su i koalicioni partneri uvidjeli da se takav dokument u onom obliku koji je ponuđen javnosti ne može na Vladi usvojiti", istakao je Boris Mugoša (SD).

Mugoša kaže da je prvobitni dokument o dodjeli koncesija pretprio nekoliko izmjena, na kojima su oni insistirali.

"Govorimo o povećanju minimalne koncesione naknade sa nekad predloženih 50 do 100 miliona, sada je to minimum 100 miliona, iznos kapitalnih investicija sa nekadašnjih 120 miliona sada je 200 miliona, period od dvije godine gdje se radnicima garantuje da se neće otpuštati sada je produžen na pet godina", kazao je Mugoša.

Iz SD napominju da prostora za poboljšanje ima još, ali da je preduslov za svaku dalju priču da dokumenta moraju biti zakonita.

Insistiraju da se uradi procjena vrijednosti imovine aerodroma sa akcentom na cijenu biznisa.

"Logično je da ako nešto hoćemo da damo u zakup ili pod koncesiju da znamo koliko vrijedi. Takođe bitno je riješiti sve imovinsko-pravne odnose, da imamo jasan plan investicija", rekao je Mugoša.

Po predlogu koncesionog akta, koncesionar kog Vlada izabere trebalo bi u narednih 25 do 30 godina da upravlja aerodromima u Podgorici i Tivtu, a ugovor o koncesiji trebalo je da počne da važi od juna.

S obzirom na ovoliko odugovlačenje, prvobitni rokovi će se pomjeriti.