Treba li u Bijelom Polju graditi otvoreni bazen?

Predsjednik Opštine kaže da je problem napraviti ekokonomski održiv bazen na sjeveru
2877 pregleda 17 komentar(a)

Tek što se poslije više od deset godina obećanja ponovo aktuelizovala priča o izgradnji bazena u Bijelom Polju, već su podijeljena mišljenja oko toga da li treba graditi otvoreni bazen.

Iz Opštine kažu da će pored većeg otvorenog izgraditi zatvoreni ali manjih dimenzija, jer je to isplativija opcija.

Izgradnja bazena u Bijelom Polju koja je san mnogih generacija konačno je izvjesna, tvrde u Opštini.

Projekat je u fazi donošenja idejnog rješenja a paralelno se radi studija održivosti za otvoreni bazen dimenzija 50 sa 30 i manji zatvoreni, 30 sa 20 metara.

Predsjednik Opštine kaže da je problem napraviti ekokonomski održiv bazen na sjeveru.

"To znači da će građani ljeti, u junu i avgustu, moći da koriste i jedan i drugi bazen, a onda za taj manji bazen, treba da napravimo takvo energetsko rješenje koje je održivo. Da li će to biti privatno-javno partnerstvo, koje je jednostavno održivo, da li ćemo ga na neki drugi način finansirati to ekonomsko finansijske analize treba da pokažu", istakao je Petar Smolović, predsjednik Opštine Bijelo Polje.

Smolović tvrdi da bazeni na struju nisu isplativi, a da za manji postoje kombinovana rješenja poput solarne energije ili fabike peleta.

Sportski radnici smatraju da je za razvoj sporta, naročito vaterpola i plivanja neophodan bazen, ali da je zbog klime nezamislivo da bude otvorenog tipa.

"Klima u bijelom Polju ne može da obezbijedi dugo korišćenje otvorenog bazena. U vrh glave možda mjesec dana a možda ni toliko. Prema tome ni jedan kišoviti dan se ne može koristiti na otvorenom bazenu a ljetnji period je veoma kratak" kazao je Mirko Stanić, sportski radnik.

"Mislim da je to neracionalno s obzirom na broj sunčanih dana u Bijelom Polju, koji sigurno nije preko 60 i to bi sigurno dovelo do nekih ogromnih troškova i pitanje je racioanlizacije istog", kazao je Mladen Španjević iz "Evropskog omladinskog centra".

"Pa ja mislim da nam svaki bazen treba da ni jedan bazen nije viška. Treba li Herceg Novom bazen, pa Herceg Novi ima otvoreni bazen a imate more", kazao je Smolović.

Pored bazena trebalo bi da budu izgrađeni i drugi sportski sadržaji.

Iz Opštine najavljuju da su spremni da u javnu raspravu uključe nevladine organizacije i građane prije nego što se o ovom pitanju izjasni lokalna skupština.

Bonus video: