VIŠI SUD U BIJELOM POLJU

Da li će na zahtjev Srbije biti trajno oduzeta imovina porodice Jovice Zindovića?

Zindovićev advokat za Televiziju Vijesti tvrdi da u ovom slučaju nije ispoštovan zakon već da je sve lični obračun pojedinica sa njegovim klijentom.
7163 pregleda 11 komentar(a)
Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.03.2019. 08:59h

U bjelopljskom Višem sudu za danas je zakazano ročište na kojem će se biti razmatrano da li će na zahtjev Srbije biti i trajno oduzeta imovina koju posjeduje porodica osuđenog Jovice Zindovića.

Privremeno to je već urađeno, nakon što je sredinom januara Srbija uputila zahtjev za oduzimanje imovine bjelopoljskom tužilaštvu koje je nakon 15 dana taj akt prihvatio a potom ga proslijedio Višem sudu u Bijelom Polju.

Sudije su nakon samo osam dana taj zahtjev i usvojile odnoso privremeno oduzele imovinu Zindovića.

Njegov advokat za Televiziju Vijesti tvrdi da u ovom slučaju nije ispoštovan zakon već da je sve lični obračun pojedinica sa njegovim klijentom.

Dok Crna Gora godinama čeka da se Srbija smisli, uhapsi i izruči, šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, crnogorski istražitelji gotovo ekspresno, ne sprovodeći svoju istragu, ispunjavaju zahtjeve svojih kolega.

Tako je nedavno bjelopoljski Viši sud odobrio zahtjev Beograda da se zbog krivičnih djela za koja se tereti u toj zemlji od osuđenog Jovice Zindovića privremeno oduzme i zabrani korišćenje imovine koju njegova porodica posjeduju Crnoj Gori - stan u Podgorici, stambeni prostor u Mojkovcu te voćnjak i livade.

Da li će imovina biti oduzeta i trajno biće poznato nakog suđenja čiji početak je zakazan za danas.

Zindovićev advokat sumnja da je motiv, kako kaže nezakonitog i neosnovnog poteza bjelopoljskog suda, ustvari lični obračun pojedinaca sa njegovim klijentom.

"Očigledan je uticaj na kolege iz crnogorskog pravosuđa da se donose sramne i katasrofalne odluke nezansovane na zakonu već na ličniom obračunu sa mojim klijentom. Jovicom Zindovićem. Naime Viši sud u bijelom polju je donio rješenje o privremenom oduzimanju i korišćenjua to je imovina koju porodica Zindović ima vvijek ipo. Inovina se takođe uzima i od njegovog maloljetnog sina koji ima 7 godina i tri mjeseca", kazao je Sync Stefan Jokić, advokat optuženog Zindovića.

Finansijsku istragu srpski istražitelji pokrenuli su krajem novembra 2017.godine i do danas nije okončana baš kao što nije okončan ni krivični postupak koji se u Beogradu vodi protiv Zindovića.

Tokom finansijske istrage, kako proizilazi iz dokumentacije koju je na uvid imala naša Televizija, srpski nadležni organi nijesu našli nekretnine u vlasništvu Jovice Zindovića na teritoriji Srbije a koje bi eventualno bile predmet oduzimanja. To je bio razlog da se obrate kolegama iz Crne Gore .

"Zanimljiva je činjenica da Viši sud u bijelom Polju nije imao uvid u predmet koji se dešava pred Višim sudom u Beograduveć je po automatizmu a na štetu Jovice Zindovića kako se to inače radi bez ikakvih prava koje ion ima donelo to rješenje. Odbrana je uložila žalbu Višem sudu u Bijelom Polji. Nadam se da će Viši sud u Bijelom polju imati pravne snage, priznati grešku i uvažiti žalbu uz koju je priložena i obimna dokumentacija kojom se dokazuje da je ta imovina zakonito što naslijeđena a što stečena", rekao je Jokić.

Jovica Zindović u Crnoj Gori osuđen je na 15 godina zatvora zbog ubistva sugrađanina Luke Popovića u žabljačkom hotelu "Enigma" u januaru 2013.godine.

Iza brave se nije dugo zadržao već je na spektakularan način u oktobru 2015.godine uspio da pobjegao iz porodične kuće u Mojkovcu, prilikom posjete koju su mu odobrili nadležni iz ZIKS-a.

Uhapšen je u julu naredne godine u Beogradu kada je policija kod njega pronašla pola kilograma kokaina, više komada oružja i blizu 82 hiljade eura.

Preporučujemo za Vas