Demokrate: Kompanija Eksplorer uspostavlja privatni monopol u NP "Durmitor" i "Biogradska Gora"

"To je prvorazredni skandal. Šta sve to znači? To znači da se firmi funkcionera DPS-a o trošku građana, kao poreskih obveznika, obezbjeđuju pretpostavke za monopolski biznis", rekao je Koprivica
8392 pregleda 23 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Momo Koprivica, Foto: Demokrate

Demokrate tvrde da kompanija Eksplorer, čiji je vlasnik član kolašinskog odbora DPS-a Luka Bulatović, na osnovu više ugovora sa Vladom iz 2018, upravlja najvrjednijim objektima i parcelama u nacionalnim parkovima Durmitor i Biogradska gora.

"Kompanija Eksplorer postala je zakupac opremljenog restorana od 355 metara kvadratnih na samoj obali Crnog jezera, u vlasništvu JP NP, čija je izgradnja trajala sedam godina, a građane koštala 700 hiljada eura, terase i koktel bara, pored restorana, zemljišta površine 15.532 kvadrata, oko restorana, motela od 371 metar na lokaciji Radovan luka u samom srcu kanjona Tare, restorana na Biogradskom jezeru i 12 eco-lodge bungalova na Biogradskom jezeru", kazao je Momo Koprivica.

No to, ističu, nije sve. Kompaniji Eksplorer, navodno su, omogućene i dodatne monopolske aktivnosti – izgradnja bungalova na obali Crnog jezera, kao i avanturističkog parka i igraonice, te kupovina kanua, kajaka i čamaca za izdavanje. Godišnji zakup restorana na Crnom jezeru je 50 hiljada eura, a na obali Biogradskog jezera 26 hiljada. Kao vrhunac zloupotreba i rušenja javnog interesa Demokrate navode to što se početkom ovog mjeseca krenulo u javne nabavke kako bi se, o trošku države, uradilo sve što nedostaje od hotela Durmitor do Crnog jezera. Tu nabrajaju izgradnju saobraćajnice i pješačke staze, rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, optički kabl.

"Ova investicija od koje će korist imati isključivo kompanija Explorer finansira se iz kapitalnog budžeta preko Uprave javnih radova i to u iznosu od 650 hiljada eura. To je prvorazredni skandal. Šta sve to znači? To znači da se firmi funkcionera DPS-a o trošku građana, kao poreskih obveznika, obezbjeđuju pretpostavke za monopolski biznis", rekao je Koprivica.

Svoje tvrdnje o nebrizi prema javnom dobru, partija Alekse Bečića potkrepljuje fotografijama koje su napravljene jutros iza restorana na Crnom jezeru.

"Na njima se vide na desetine oborenih, posječenih, potpuno zdravih stabala četinara i na ovaj način jasno je da DPS funkcioner, privilegovani pojedinac, priprema teren za izgradnju dodatnih sadržaja, čijim stavljanjem u upotrebu će izvlačiti na 100 hiljada eura profita, od koga građani neće vidjeti niti jednog jedinog eura", dodao je Koprivica.

U međuvremenu, iz nacionalnog parka "Durmitor" saopštili su da se u okolini Crnog jezera uklanjaju stabla koja predstavljaju opasnost za posjetioce i objekte i širenje zaraznih bolesti na zdrava stabla.

Bonus video: