"Dogovor sa investitorima": Sad ilegalno grade da bi im se legalizovali objekti?

Iz Ministarstva održivog razvoja najavljuju da će orto-foto snimak biti gotov za najviše dva mjeseca, te da će objekte kojih ne bude na tom snimku - srušiti
11753 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Proces legalizacije bespravno izgrađenih objekata u Crnoj Gori obavijen je velom tajne, tvrde iz NVO Adp Zid. Posebno problematizuju to što, kako tvrde, Ministarstvo održivog razvoja namjerno odgađa izradu orto-foto snimka, koji je trebalo da bude gotov još u prvoj polovini prošle godine.

„Što je dovelo do mogućnosti za manipulacijom i za jednostavno nepoštovanjem zakona i do toga da je u tom periodu izgrađeno dosta neformalnih objekata, posebno u već postojećim neformalnim naseljima. U PG se to najviše vidi u naseljima Malo brdo, u naseljima zelenika, isto tako na primorju. Interesantnan primjer je četvorospratni hotel na plaži Lučice", navodi Vasilije Krivokapić iz ADP Zid.

Iz resora Pavla Radulovića negiraju ove tvrdnje. Navode da je orto-foto snimak završen u oktobru prošle godine i predat Ministarstvu na provjeru u decembru.

"Ono što su tehničke procedure koje slijede je da jedinica za kontrolu kvaliteta pri Ministarstvu održivog razvoja mora provjeriti kvalitet toga što smo dobili od izvođača i nakon toga će se testirati na geo portalu što očekujemo da u narednih mjesec, dva bude u potpunosti završeno", kazao je Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ipak, u Zidu sumnjaju da u pozadini ove priče stoji interni dogovor između "krtice" u Ministarstvu i investitora, da oni nastave da nelegalno grade i nakon što je 15. jula prošle godine zaključen rok za legalizaciju kako bi im objekti bili na orto – foto snimku i mogli da budu legalizovani.

"Potrebno je da se snosi personalna odgovornost odnosno da je velika vjerovatnoća da je neko bio upoznat sa kašnjenjem orto-foto snimka u Ministarstvu i da je tu informaciju prenio na teren odnosno da je to omogućilo izvjesnim pravnim i fizičkim subjektima da nastave sa bespravnom gradnjom", kaže Krivokapić.

Iz Ministarstva tvrde da da su odlučni da stanu na kraj divljim objektima pa su prošle godine srušili 4 nelegalna kao i 12 objekata drvene konstrukcije na Žabljaku. Ističu da će za one kojih ne bude na orto-foto snimku uslijediti oštre sankcije.

“Oni će biti predviđeni za rušenje, a u međuvremenu do njihovog uklanjanja ti objekti će plaćati naknadu+ Znači za neki objekat od 100 kvadrata+ta naknada će iznositi+nekih od 120 do 1.200 eura godišnje na osnovu troškovnika koje Opština odredi”, dodaje Čanović.

Od 50-ak hiljada zahtjeva za legalizaciju, do sada je obrađena 21 hiljada. Iako navode da su zadovoljni tokom ovog procesa, u Ministarstvu priznaju da je u najvećem broju slučajeva donijeto rješenje o dopuni dokumentacije.

Bonus video: