Leković: Imam problem sa menadžmentom, ne sa RTCG

Urednik emisije "Okvir" ponovio da je emisija koju je trebalo da vodi 17. marta, "definisana" od strane struktura van Javnog servisa
10724 pregleda 20 komentar(a)
Leković, Foto: TV Vijesti
Leković, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 26.03.2019. 20:06h

Autor emisije "Okvir" Zoran Leković, danas je dobio dokumenta o pokretanju disciplinskog postupka protiv njega, jer je, kako smatraju u menadžmentu RTCG odbio radnu obavezu.

"Urednik Vukoman Leković neopravdano je odbio da radi emisiju 'Okvir' u nedjelju, 17. marta za koju su, po njegovom ranijem pristanku, datom direktoru Televizije određeni gosti i tema, kako bi se Lekoviću olakšala porodična situacija zbog bolesti oca. Leković je, međutim, u ponedjeljak 11. marta kada je obaviješten o temi i gostima odbio da radi emisiju, uz neutemeljeno obrazloženje i teške moralne kvalifikacije gostiju, nakon čega je i javno saopštio da su to 'nerelevantne i u javnosti, uglavnom prokazane ličnosti'", naveo je u svom dopisu direktor Televizije Crne Gore Slavko Đurđić.

Leković tvrdi drugačije. Kaže da mu je direktor na hodniku kazao da o emisiji ne brine, jer su oni obezbijedili temu i sagovornike. 17. Marta u "Okviru" se govorilo o završnim riječima u slučaju poznatom kao državni udar.

"Ja sam tada tražio da mi kažu šta su to smislili, jer 'Okvir' se nikada nije radio sa nekim dogovoranjima van mog domašaja i van kuće, a ovaj 'Okvir' 17. 03. je što znaju svi zaposleni u TV Crne Gore rađen odnosno definisan zajedno sa gostima, van zgrade TV Crne Gore, dakle ne ni od strane menadžmenta nego nekih drugih struktura", kaže Leković.

Leković kaže da je disciplinski postupak protiv njega pokrenut na dan kada je već na bio bolovanju jer pazi svog bolesnog oca.

"Ja naravno imam pravo kao novinar da se pozovem na prigovor savjesti, jer je u ovom slučaju savjest bila ta koja je odlučila da ne učestvujem u takvoj jednoj emisiji iz više razloga. Jedan od tih razloga je sto je 'Okvir' definisan kao emisija koja se bavi ekonomskim i socijalnim pitanjima, slučaj drzavni udar nije ni jedno ni drugo", poručio je Leković.

Krajnji epilog ovog postupka, kaže Leković, može biti i otkaz, ali se to, tvrdi, neće dogoditi jer su istina i pravda na njegovoj strani. Dok se ne vrati sa bolovanja tražiće odgađanje postupka, a u njega će uključiti i advokate i širu javnost, uključujući delegaciju EU u Crnoj Gori.

Objašnjava i da su odbijanje da radi emisiju nazivali i politički motivisanim, sto demantuje, navodeći da ima korektne odnose sa svim političkim partijama i institucijama. U obrazloženju za pokretanje postupka navodi se da su o svemu upoznati urednici, na čelu sa v.d. urednicom prvog programa Milom Vuković. Leković podsjeća i kako je počela njegova saradnja sa njom

"Kada je saopštila da neće tolerisati nikakvu saradnju ili komunikaciju sa predstavnicima opozicije i nevladinog sektora jer to smatra saradnjom sa neprijateljima države, citiram, što mogu potvrditi i ostali članovi kolegijuma, da bi nakon mojih nekoliko pitanja drugom kolegijumu, jer sam da podsjetim ja urednik ekonomske redakcije i samim tim član kolegijuma, bio odstranjen sa istog i zabranjen mi je dolazak na kolegijum", tvrdi Leković.

Leković je to shvatio kao da predstavlja smetnju jer otvara pitanja koja se nisu svidjela tom dijelu menadžmenta. Zato, na kraju zaključuje da on ima problem upravo sa menadžmentom a ne sa Radio televizijom Crne Gore.

Bonus video: