Adžić: Nije dobro da svaka partija nudi svoju platformu i organizuje svoje proteste

"Smatramo da je to bespotrebno rasipanje energije građana i da to dodatno unosi konfuziju", rekao je član predsjedništva GP URA
2827 pregleda 4 komentar(a)

Nakon što je juče počeo novi krug konsultacija organizatora građanskih protesta i opozicije, iz pokreta Odupri se danas su za TV Vijesti saopštili da se vode intenzivni pregovori, kako bi se došlo do finalnog dokumenta koji bi bio potpisan sjutra, na zajedničkom sastanku.

U međuvremenu - inicijative i iz opozicije. Prvo je Demokratski front opozicionim kolegama sinoć poslao Predlog o zajedničkom djelovanju, pod nazivom Dogovorimo se. U četiri tačke sadržana je podrška ogranizatorima protesta i zahtjevima za ostavkama, zatim bojkot izbora, tehnička vlada i poziv na saradnju bez ucjenjivanja.

Prvi odgovor stigao je iz Ujedinjene Crne Gore, koja konstatuje da se ključni zahtjevi Pokreta Odupri se i DF-a podudaraju.

"Za nas je prihvatljiva i ponuda DF-a. Naš jedini predlog koji ostaje još uvijek neispunjen glasi: sjednimo i dogovorimo se", kazao je Goran Danilović.

Istovremeno, SDP je pokretu Odupri se dostavio predlog tačaka iz njihovog ranije predloženog Sporazuma o budućnosti, koje su, kako smatraju, prihvatljive za svih 39 opoziconih poslanika. To su, takođe, podrška protestima, formiranje tehničke vlade i bojkot svih izbora do fer uslova, kao i uspostavljanje profesionalnog Javnog servisa.

"Zadržali smo se na predlozima za koje smatramo da su prihvatljivi svim opozicionim političkim subjektima, te da stoga mogu voditi potrebnom dogovoru o načinu razrješenja teške političke i institucionalne krize", saopšteno je iz SDP-a.

Istovremeno, u Građanskom pokretu URA konstatuju da je Sporazum o budućnosti živ dokument, ali da ključni principi treba da ostanu.

"Mi podržavamo svaki vid dogovora, ali isto tako smatramo da u ovom momentu nije dobro da svaka politička partija nudi svoju platformu i da svaka politička partija organizuje svoje proteste, jer smatramo da je to bespotrebno rasipanje energije građana i da to dodatno unosi konfuziju. Uskoro se nadam da će biti organizovan sastanak na kome će biti svi opozicioni poslanici i svi predstavnici političkih partija, i nadam se da će to biti put da se nađe to rješenje", kazao je Filip Adžić iz pokreta URA.

Demokrate su za TV Vijesti saopštile da im je sporazum prihvatljiv, ali i sve korekcije koje dogovore partije sa organizatorima protesta.

Bonus video: