Radnička je muka pregolema: KAP-ovci se bore za otpremnine, stambeni fond i stanove

Za 5,4 miliona eura otpremnina za 414 bivših radnika, dvije godine su protestovali, šetali gradom i blokirali ulice. I ništa, iako su imali zakon donesen u njihovu korist, koji je kasnije oboren pred Ustavnim sudom
3382 pregleda 3 komentar(a)
Fabrika KAP, Foto: TV Vijesti
Fabrika KAP, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 27.03.2019. 19:53h

Bivši radnici KAP-a, sada penzioneri, uzalud se godinama bore za ono što smatraju da im pripada.

"Danas se osjećam užasno i ja i sve moje kolege, jer mi smo 2013. otišli iz Kombinata ne našom voljom. Sve je ostalo samo na obećanjima", kažejedan od bivših radnika, Vasilije Lopičić.

"Osjećam se poniženo, sam sebe čovjek preispituje, gdje je bio, nigdje, šta je radio, ništa. Da je ponižen u svojoj sopstvenoj državi", kaže Vukman Braunović.

Za 5,4 miliona eura otpremnina za 414 bivših radnika, dvije godine su protestovali, šetali gradom i blokirali ulice. I ništa, iako su imali zakon donesen u njihovu korist, koji je kasnije oboren pred Ustavnim sudom.

"Proglašen je diskriminatorskim, iako taj zakon upravo otklanja diskriminaciju, jer svi radnici do tih 420 radnika, koji su istjerani iz KAP-a su primili otpremnine u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom. Voljom moćnika je učinjena velika nepravda", ocijenio je Janko Vučinić, lider Radničke partije.

"Više i ptice na grani znaju šta znači leks specijalis. Ali para nema? Para nema", poručuje Lopičić.

Nema ni 4,2 miliona eura iz stambenog fonda, za koji su zaposleni odvajali mjesečno tri odsto bruto zarade. Pare su, tvrde, potrošene nenamjenski, pozajmljene za proizvodnju, ali nisu vraćene, a sada je to na Ustavnom sudu.

"Neko bi morao da odgovara krivično za sve ovo što se radilo, za zloupotrebu stambenog fonda, jer taj stambeni fond, zna se, izričito je za rješavanje stambenih pitanja", smatra Braunović.

Bivši radnici KAP-a smatraju da im pripada i plac od četiri hiljade kvadrata na Zabjelu, na kojem je, kako kažu, nepostojeći Sindikat napravio zgradu.

OFF: Sve u svemu, radnička je muka pregolema. I za otpremnine i za stambeni fond i za plac.

S: Nikola Raković, predstavnik bivših radnika KAP-a

Mi nećemo odustati od svega toga, to su tri vrste pljačke

Bonus video: