Iz javne uprave otišlo skoro 1.500 ljudi, a istovremeno zaposleno oko 800

Problematizujući metodologiju rada, Stevo Muk iz Instituta alternativa kaže da podaci Vlade ne oslikavaju stvarno stanje u javnoj upravi
1371 pregleda 2 komentar(a)
Muk, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Muk, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Dok se u Ministarstvu javne uprave hvale efektima Plana optimizacije koji sprovode od jula prošle godine, i prema kome je u javnom sektora gotovo hiljadu i po zaposlenih manje, iz civilnog sektora ukazuju da ta brojka, ipak, samo raste.

Činjenica je da je, po raznom osnovu, na centralnom i lokalnom nivou prestalo sa radom gotovo hiljadu i po zaposlenih, ali je došlo i do zapošljavanja, pa je u ukupnom iznosu, na kraju prošle godine bilo 700 manje zaposlenih u javnoj upravi.

Problematizujući metodologiju rada, Stevo Muk iz Instituta alternativa kaže da podaci Vlade ne oslikavaju stvarno stanje u javnoj upravi.

Po jučerašnjim podacima resornog ministarstva, od jula prošle godine, kada je počeo Plan optimizacije, do kraja 2018., iz javne uprave, po raznim osnovama, otišlo je blizu hiljadu i po ljudi.

"Da nije bilo ovakvog mehanizma kontrole i da nijesmo imali sami plan optimizacije danas bi u sistemu imali više 1.488 zaposlenih, a ako bi to posmatrali sa fiskalnog efekta, možemo govoriti da je napravljena ušteda od oko tri i po miliona eura", istakao je Goran Jovetić iz Ministarstva javne uprave.

Ipak, to je jedna strana medalje. Naime, iako je, u posljednjih šest mjeseci prošle godine, na centralnom nivou prestao da radi 671 zaposleni, a na lokalnom njih 790, samo od seprembra do decembra 2018., zaposleno je blizu 800 ljudi – 511 na centralnom i 283 osobe na lokalnom nivou. To znači da je ukupni efekat smanjenja zaposlenih u javnoj upravi na kraju prošle godine - 694.

Iz Instituta Alternativa, koji prati rad javne uprave, drugačije od Vlade sagledavaju njen plan optimizacije i analizu koja je prezentovana.

"Koja ima jedini cilj da na jedan vrlo sracunat i namjeran način, služeci se kvazi-naučnom akrobacijom, dovede čitaoce i javnost u zabludu, pokušavajući da uvođenjem nekih, ekonomskih kategorija predstavi ovo što se desilo u proteklih pola godine kao uspjeh Vlade, međutim te su tvrdnje i interpetacije krajnje neutemeljene, pristrasne i sračunate da stvari predstave na sasvim drugačiji način od onoga kako to zaista jeste", istakao je Stevo Muk iz NVO Institut alternativa.

Muk naime tvrdi da se podaci s kraja 2018. mogu upoređivati samo s podacima s kraja 2017., kada je Vlada prvi put utvrdila da je broj zaposlenih u javnoj upravi blizu 52 hiljade.

"Od kraja decembra 2017. do kraja decembra 2018. ustvari broj zaposlenih u javnom sektoru porastao, na centrlanom nivou porastao za nešto više od hiljadu zaposlenih, a na ukupnom nivou za nesto više od 600", kazao je Muk.

Različita računica rezultat je, objašnjava Muk, činjenice da Vlada ne računa period prve polovine 2018., kada je, po njegovom mišnljenju, zapošljavanje u javnoj upravi značajno raslo.

Izvjestaj Ministarstva javne uprave pokazuje kako su, na centralnom nivou, u prvoj polovini 2018., do početka Plana optimizacije, zaposlene 443 osobe, a u drugoj polovini svega njih osam.

Analiza pokazuje i kako je najviše zapošljavanja bilo u Ministarstvu prosvjete – 339.

"U izvještajima, naravno, nema obrazloženja takvog trenda zapošljavanja, ali ono što je indikativno i što je zaista zabrinjavajuće je da Ministarstvo prosvjete nije ponudilo kategorisane podatke po svim školama i ustanovama", rekao je Muk.

I dok Muk napominje da planom optimizacije nijesu obuhvaćeni Vojska, Centralna banka i preduzeća u državnom vlasništvu, iz Vlade napominju da nastavljaju sa mjerama optimizacije, te da će uskoro odlučiti i da li će i nakon 6. jula biti produžen moratorijum na zapošljavanje u javnoj upravi.

Bonus video: