Kazne u slučaju "Državni udar": Prednjači Jovanović, neke kazne navodno ukinute

Advokati tvrde da nijesu opravdano kažnjavani.
10420 pregleda 4 komentar(a)
Sa jednog ročišta, Foto: Printscreen You Tube
Sa jednog ročišta, Foto: Printscreen You Tube
Ažurirano: 30.03.2019. 19:53h

Kažnjavaju se novčanom kaznom u iznosu od 1000 eura....

Sa ovim, ili nekim drugim iznosom, tek mnogo puta ove riječi čule su se tokom suđenja u slučaju Pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Prema medijskim spekulacijama, advokatima odbrane u ovom postupku, izrečene su kazne u ukupnom iznosu između 50 i 60 hiljada eura. Takođe, spekulisalo se da je značajan broj tih kazni ukinut. Tačne podatke, međutim, iz Višeg suda TV Vijesti nije dobila.

"Ovaj sud ne vodi posebnu evidenciju o broju rješenja o kažnjavanju branilaca donijetih tokom glavnog pretresa, niti o visini i razlozima izrečenih kazni", rečeno je Višeg suda.

Ipak, zna se da je najviše puta kažnjen advokat Miroje Jovanović - čak 10, sa ukupno 6 hiljada i 900 eura. Dvije kazne, u iznosu od 900 eura, ukinuo je Apelacioni sud, jedna je pod žalbom, dok je sedam pravosnažnih.

"Nisu ih naplatili, ali ja bih iskoristio priliku da pozovem sud da nađe neko rješenje i da ih pretvori u zatvorske kazne, pošto smo u Crnoj Gori imali prvi put svjedočki zatvor, imamo i poslanički, pa bi red bio, i evo dobrovoljno se prijavljujem za advokatski zatvor -10 puta kazniti bilo koga to je zaista skandalozno", rekao je advokati Miroje Jovanović. Jovanovićev kolega ,Jugoslav Krpović kažnjen je četiri puta, sa ukupno tri hiljade eura, a još dvije hiljade i 600 morao je da izdvoji zbog odlaganja pretresa. Njemu je jedna kazna ukinuta. Ističe i kako mu je druga, od hiljadu eura, bila naplaćena dva puta, pa je novac morao da povrati kroz šestomjesečni parnični postupak.

"Umjesto, pošto su obaviješteni, da mi vrate novac, oni su se nepotrebno uključili u sudski postupak, koji je pao na teret budžetskih sredstava odnosno u konačnom na račun građana ", rekao je Krpović.

Navodi kako je njegov primjer pokazatelj još nelogičnosti u postupanju Viseg suda u Podgorici "Jedna kazna od 500 eura je ukinuta, međutim kazna koja je nastala iz istih razloga kao i prethodna, koja je bila u iznosu od 1000 eura, ona je opstala, iako se radilo o u potpunosti istoj pravnoj situaciji", dodaje Krpović. Advokati tvrde da nijesu opravdano kažnjavani.

"Ja nijednom nijesam opsovao, nijednom nijesam pocijepao nijedan dokument. Podsjetiću da je glavni spacijalni tužilac Katnić vrijeđao, pocijepao službeni dokument - jasno je da aršini nijesu isti", kaže Jovanović.

"To je bio po meni pritisak sudske vlasti na određene advokate", dodaje Krpović.

Jedan od advokata odbrane Nikola Bulatović tvrdi da je u slučaju poznatom kao državni udar Apelacioni sud ukinuo 10 presuda sutkinji Suzani Mugoši, protiv koje je podnio prijavu i pritužbu Sudskom savjetu i predsjedniku Vrhovnog suda.

Bonus video: