Makrid: Kolektor u funkciji krajem 2022. ili početkom 2023. godine

"Prema svim našim procjenama, smatramo da ćemo ići ispod 50 miliona eura kada je u pitanju ovaj projekat i da ćemo u prvoj fazi, kao i u fazi izbora konsultanta, napraviti određene uštede"
2603 pregleda 4 komentar(a)
Filip Makrid, Foto: Printscreen You Tube
Filip Makrid, Foto: Printscreen You Tube

Najveća investicija u Podgorici, kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, trebalo bi u najboljem slučaju da bude u funkciji krajem 2022. ili početkom 2023. godine.To je u intervjuu Televiziji Vijesti potvrdio direktor podgoričkog Vodovoda, Filip Makrid. On je poručio građanima Botuna da ne brinu za ekologiju, zbog kanalizacionog mulja, jer je tehnologija napredna kao u francuskom Avru, poljskom Šćećinu ili u još nekoliko njemačkih gradova.

"Prvi dio, kolektorska mreža sa pripadajućim mostom biće započeta u toku ove godine, očekujemo da će projekat početi u periodu između septembra i oktobra, kad bismo mogli da potpišemo ugovor i da pristupimo izvođenju radova. Drugi segment, segment postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa inseneracijom će biti započet u prvoj polovini 2020. godine", rekao je Makrid.

Koje godine će biti u punoj funkciji, hoće li to biti recimo 2022. ili 2023.?

"Ukoliko se sve bude odvijalo kako treba, kraj 2022. i početak 2023."

Hoće li vrijednost najveće podgoričke investicije premašiti projektovanih 50 miliona eura i da li će u toj situaciji doći do novih zaduženja ili podizanja cijena usluga preduzeća Vodovod i kanalizacija?

"Prema svim našim procjenama, smatramo da ćemo ići ispod 50 miliona eura kada je u pitanju ovaj projekat i da ćemo u prvoj fazi, kao i u fazi izbora konsultanta, napraviti određene uštede"

Koliko će koštati održavanje jednog ovako velikog i ekološki zahtjevnog sistema?

"Operativni troškovi koji su definisani u dokumentima iznose od milion i po do milion i 700-800 hiljada. "

Godišnje?

"Godišnje, na godišnjem nivou"

Možete li mještanima Botuna i okolnih sela garantovati da neće biti štetnog uticaja po životnu sredinu, posebno kada je riječ o krajnjem produktu tretmana otpadnih voda - opasnom kanalizacionom mulju?

Ne znam da li će građani Botuna imati bilo kakve koristi od moje garancije, ali ja smatram da zakon štiti građane Botuna i jednostavno tehnologija i način na koji smo postavili ovaj čitav projekat, u suštini je ekološki projekat koji apsolutno neće imati bilo kakvu vrstu uticaja na životnu sredinu REZ Naša ponuda prije 2-3 godine faktički stoji i danas, jeste da se posjete ekvivalentna postrojenja i da se vidi da su ta postrojenja instalirana u gusto naseljenim djelovima naselja

Kada će i kako stari kolektor kod Krivog mosta biti stavljen van funkcije i time mještani tog dijela grada spašeni neprijatnih mirisa?

U momentu kada stavimo u funkciju novo postrojenje za prečišćavanje, staro postrojenje u potpunosti izlazi iz funkcije i ono će biti srušeno.

Koliko će u procentima građana Podgorice ostati van ovog sistema? Da li se to odnosi na sva prigradska naselja bez kanalizacije i da li će oni ostati sa septičkim jamama?

Naša je procjena da će biti između 30 i 33 procenta van sistema, ali sa stvaranjem apsolutnih pretpostavki da ćemo i te ljude uključivati u skladu sa materijalnim mogućnostima

Da li sa ovom investicijom rješavamo problem otpadnih voda u Podgorici za narednih 100 godina?

Bilo bi suviše pretenciozno da kažemo da rješavamo problem u narednih 100 godina, ali projektni period je do 2045 godine...

Bonus video: