Ovo su zaprijećene kazne Mandiću, Kneževiću i ostalim optuženima u slučaju "Državni udar"

Ako sud presudi da su optuženi krivi, prilikom odmjeravanja kazne cijeniće sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti
28788 pregleda 19 komentar(a)
Sa iznošenja završnih riječi, Foto: YouTube/Screenshot
Sa iznošenja završnih riječi, Foto: YouTube/Screenshot
Ažurirano: 31.03.2019. 19:27h

Najveće kazne u crnogorskom “procesu vijeka” prijete prvooptuženim Rusima, Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu , za koje Tužilaštvo tvrdi da su organizatori.

"...da je Šišmakov Eduard izvršio krivična djela koja su mu stavljena na teret te da je osnovao kriminalnu organizaciju zajedno sa Popov Vladimirom a koja za cilj ima vršenje neodređenog broja krivičih djela terorizma i ubistva najviših državnih predstavnika", kazao je tužilac Saša Čađenović 21. marta.

Ruski državljani za ova krivična djela mogu biti osuđeni na kaznu od tri do 15 godina zatvora. Dodatno, Tužilaštvo je tražilo od Suda i da Šišmakova i Popova osudi za pokušaj terorizma za koji je predviđena kazna od pet godina ili teža. Šišmakov se tereti i za spremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore putem podstrekavanja.

Član 373 "Ko priprema izvršenje krivičnog djela (iz čl. 357 do 367 i člana 368 st. 1 i 2 ovog zakonika,) kazniće se zatvorom od jedne do pet godina.Ko upućuje ili prebacuje na teritoriju Crne Gore lica ili oružje, eksploziv, otrove, opremu, municiju ili drugi materijal radi izvršenja jednog ili više krivičnih djela iz ove glave, kazniće se zatvorom od dvije do deset godina".

Srpske državljane Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića kojima se sudilo u odsustvu te bivšeg šefa srpske žandarmerije Bratislava Dikića, tužilaštvo tereti za pomaganje u pokušaju terorizma za šta je kazna znatno blaža pa tako po zakonu mogu za ovo djelo dobiti do pet godina robije.

Kada je riječ o optuženim liderima DF-a Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću, te njegovom vozaču Mihailu Čađenoviću i ostalim srpskim državljanima, tužilac je tražio od suda da ih oglasi krivim kao pripadnike kriminalne organizacije.

Član 401a stav 2 "Pripadnik kriminalne organizacije iz stava 1 ovog člana, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina".

Ako sud presudi da su optuženi krivi, prilikom odmjeravanja kazne cijeniće sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti. I sam tužilac je tokom završne riječi predložio sudu da neke optužene blaže kazni, i to Dikića, Kristinu Hristić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića ali i Milana Kneževića.

"Tužilaštvo ukazuje da su na strani ovog okrivljenog pobude ideološke prirode te da prilikom izvršenja krivičnog djela ovaj okrivljeni nije sticao bilo kakvu korist za razliku od nekih drugih okrivljenih", kazao je tada Čađenović

Tužilaštvo tako ne misli za Mandića i njegovog vozača Čađenovića.

"Tužilaštvo ne nalazi olakšavajuće okolnosti a posebno imajući u vidu brojnost i vrstu radnji koje su preduzete u izvršenju krivičnih djela te stepen njihove krivice a naročito vrijeme kada su postali članovi kriminalne organizacije što u bitnom doprinosi da izrečena kazna ovim okrivljenima bude veća".

Onima koji se terete za više krivicnih djela, ako za njihovo izvrđenje budu osuđeni, sud će izreći jedinstvenu kaznu zatvora.

Bonus video: