Pljevljaka Jovicu Zindovića sada potražuje samo Crna Gora

Slovenija je odustala od daljeg krivičnog gonjenja Zindovića pa tako on neće odgovarati za ubistvo Miša Vujačića. Za Pljevljakom je tragala i Hrvatska ali je Srbija donijela odluku kojom se odbija njegovo izručenje
3481 pregleda 4 komentar(a)
Jovica Zindović, Foto: TV Vijesti
Jovica Zindović, Foto: TV Vijesti

Crna Gora sada je jedina država koja traži izručenje 43-godišnjeg Pljevljaka Jovice Zindovića.

Nakon više od 15 godina, Slovenija je obustavila postupak koji je protiv njega bio pokrenut zbog sumnje da je 2003. godine u elitnom ljubljanskom hotelu Lev, ubio 38. godišnjeg Nikšićanina Miša Vujačića.

To piše u dopisu koji je ministarstvo pravde Slovenije dostavilo Srbiji gdje je Zindović u pritvoru zbog čega su oni ocijenili da je dalje postupanje u ovom predmetu bespotrebno. Osim Slovenije, Zindovića je zbog falisfikovanja isprava tražila i Hrvatska. I ta je potjernica pala u vodu, jer je Srbija donijela odluku da, zbog zastare, Zindovića neće izručiti Hrvatima.

"Imajući u vidu propisane kazne za predmetna krivična djela i rokove zastarjelosti u obje države, prvostepeni sud je pravilno utvrdio da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni uslovi za izručenje okrivljenog Jovice Zindovića", navodi se u rješenju Apelacionog suda u Beogradu.

A do zastare u Hrvatskoj došlo je jer je Zindović navodno tamo boravio sa falsifikovanim pasošem tokom 2007. i 2008. godine.

"Te je shodno Krivičnom zakoniku Republike Srbije u konkretnom slučaju nastupila apsolutna zastara krivičnog gonjenja okrivljenog a koja u svakom slučaju nastupa u roku od deset godina od izvršenja", piše u rješenju.

Zindoviću se trenutno sudi u Beogradu za djela koja je tamo počinio.

Ako bude i osuđen, nakon izdržane kazne, Srbija mora postupiti i Zindovića izručiti Crnoj Gori gdje je osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Luke Popovića u žabljačkom hotelu Enigma u januaru 2013.

Zindović je uspio da zatvorskim čuvarima pobjegne iz porodične kuće u Mojkovcu početkom oktobra 2015. godine, a uhapšen je u julu naredne godine u Beogradu, kada je policija kod njega pronašla oružje, drogu i više od 80 hiljada eura.

Bonus video: