Društveno prihvatljiva droga: Svaki deseti učenik aktivno konzumira alkohol

Djeca koja su nesigurna, stidljiva i depresivna najčešće podliježu konzumiranju alkohola, rečeno je u jutarnjem programu TV VijestI
3335 pregleda 0 komentar(a)

Alkohol je društveno prihvatljiva droga, a mladi ljudi najčešće u periodu adolescencije počinju da ga piju. Djeca koja su nesigurna, stidljiva i depresivna najčešće podliježu konzumiranju alkohola, rečeno je u jutarnjem programu TV Vijesti.

"Preko 72,3 odsto učenika smatra da im je alkohol lako dostupan, što je zaista jako loše. Veliki broj je onih koji su konzumirali alkohol prije trinaeste godine, čak sam ja imala u praksi sa 5,6 godina i da se prvo alkoholno piće u Crnoj Gori prije svega uzima u porodici u kući. Ona fraza "sve ide od kuće" je vrlo značajna", kazala je Marina Roganović, specijalista za bolesti zavisnosti.

Posebno zabrinjava sve veći broj mladih koji se opijaju, a nekad čak samo zarad dokazivanja u društvu. Nasuprot njihovom vjerovanju da se utisak zrelosti dokazuje na taj način, omladinu je potrebno edukovati o posljedicama koje sa sobom nosi alkoholizam. Istraživanje koje je Juventas sproveo sa učenicima srednjih škola daje neveselu sliku.

"To istraživanje je pokazalo da je 75,5 odsto mladih probalo nekada u svom životu alkohol, dok svaki deseti učenik aktivno konzumira neko od alkoholnih pića. Tako da možemo vidjeti da je kompletni obrazovni i zdrastveni sisitem omanuo u domenu prevencije alkohola", kazao je Jovan Dašić iz Juventasa.

Djeca koja piju alkohol fizički odrastaju, ali intelektualno znatno zaostaju. Kod nas postoji zakon o zabrani kupovine i konzumiranja alkohola na javnim mjestima, ali se ne primjenjuje. Maloljetnim osobama je alkohol pristupačan u velikoj mjeri.

"Mladi često miješaju tablete, naročito u našem okruženju miješaju energetska pića i alkohol, miješaju marihuanu i druge psihoaktivne supstance, što može dovesti do vrlo, vrlo tragičnih stanja. Mladi mogu da dođu na savjetovanje i na pregled. Dolaze roditelji, dovode djecu čak od 13,15,18 godina. Ja bih mladima preporučila da gaje život bez alkohola", ističe Roganović.

Zato treba nastojati da razvijamo zdrave stilove života, a edukacija mora mnogo jača da bi se došlo do pozitivnih rezultata.

Bonus video: