Kalač o tužbama radnika: Ne može sve biti med i mlijeko, jedino je mirno na groblju

Iako manji nego ranije, gubitak ŽICG na kraju prošle godine iznosio je oko 750.000 eura, od čega je 270.000 otišlo za isplatu 30 radnika koji su pošli u penziju
1261 pregleda 2 komentar(a)

Iako su prije nekoliko dana u Beogradu dobili nagradu za uspješno poslovanje "Brand Leader Award", u Željezničkoj infrastrukturi priznaju da im predstoji još izazova. Iako manji nego ranije, gubitak ove kompanije na kraju prošle godine iznosio je oko 750 hiljada eura, od čega je 270 hiljada otišlo za isplatu 30 radnika koji su pošli u penziju.

,,Imamo troškove po osnovu različitih tužbenih zahtjeva radnika radi ostvarivanja svojih prava iz radnog odnosa i platili smo te obaveze iz ranijeg perioda u iznosu negdje oko 320 hiljada eura. To nije neki značajan gubitak koji može da poremeti tekuću likvidnost u poslovanju”, kazao je predsjednik Odbora direktora ŽICG, Safet Kalač.

Što se tiče preostalih tužbi radnika i daljih mogućih sudskih troškova te vrste, Kalač to ovako komentariše:

“Ukoliko ima dokaza, osporićemo. Ukoliko ne, biće mu isplaćeno kao svakom drugom. Ne može očekivati da sve bude med i mlijeko nikako. Jedino mirno mjesto u jednom gradu gdje se ništa ne dešava je groblje. Ne može biti da se ništa ne dešava u ovako velikim kompanijama u kojim imate 771 zaposlenog radnika”.

Do sada su, kaže Safet Kalač, uložili 141 milion za rekonstrukciju željezničke infrastrukture, a u ovoj godinu planiraju ulaganje od 15,7 miliona eura. Navode i da će u narednom periodu raditi na povećanju stepena bezbjednosti, ali i na smanjenju broja zaposlenih. Iako se žale na prekomjeran broj radnika, fali im kvalifikovane mlade radne snage, a problem je i u niskim platama.

“Koja iznosi 421,6 eura. To je nešto više od 20 procenata niža od prosječne. Zbog ambijenta u firmi, možda bi trebalo povećati zarade ili iznalaziti mogućnosti za povećanje zarada, usklađivanje zarada sa prosječnom”, kaže Kalač.

Iz Željezničke infrastrukture kažu i da redovno izmiruju zarade, ali i dug za poreze i doprinose koji trenutno iznosi milion i 920 hiljada eura.

Bonus video: