Niže cijene od 1. jula, ukidanje rominga od 2021.

Koliko će nas od jula tačno koštati poziv dok ste u romingu, zavisi od paketa koji koristite
1772 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ažurirano: 04.04.2019. 19:50h

Političari, privrednici, IT stručnjaci iz regiona danas su bili na istoj adresi-u Palati pravde Srbije gdje se održava drugi Digitalni samit Zapadnog Balkana.

Prvog dana crnogorski, srpski, bosanski, makedonski, albanski i kosovski resorni ministri stavili su potpis na Regionalni Sporazum o romingu koji počinje da se primjenjuje 1. jula. Cijene rominga u naredne dvije godine biće manje od sadašnjih, a 2021. rominga više neće ni biti.

Koliko će nas od jula tačno koštati poziv dok ste u romingu, zavisi od paketa koji koristite. Ipak, crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić objašnjava kako će to izgledati u praksi, ako je u Crnoj Gori pet centi minut.

"Maksimalno vam može biti u zemljama regiona 10 centi. Ako vam je poruka 5 centi, ona može biti naplaćena 7 centi., Ako vam je za prenos podataka 5 centi, sad baš onako pričamo napamet, po megabajtu, onda je ona u prvoj godini 7 5 centi, u drugoj 6 i po centi i već nakon dvije godine nema nikakvih naknada", kazala je Dragica Sekulić, crnogorska ministarka ekonomija.

Sada su na potezu regulatori i operatori koji do 1. jula treba da naprave mapu puta kako bi se sporazum primjenjivao.

"Cijene će se smanjivati korak po korak. Tokom prelaznog dvogodišnjeg perioda smanjiće se za najmanje 25% i 33% za poruke, kako bi 2021. došle na nulu", kazala je Maljinda Bregu iz Regionalnog savjeta za saradnju.

Potpisivanje sporazuma bilo je neizvjesno, s obzirom na političku situaciju u regionu. Srpska premijerka Ana Brnabić kaže da se njena Vlada teško odlučila da stavi potpis zbog važeće takse od 100% na uvoz proizvoda iz Srbije koju je prije nekoliko mjeseci uvelo Kosovo.

"Nama trebaju političke odluke koje daju signal da će region biti stabilan", kazala je premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Dvodnevnom samitu prisustvuje oko 4000 učesnika iz 30 ekonomija Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta. Nakon ovog države imaju u planu da sličan sporazum potpišu i sa Evropskom unijom.

Drugi digitalni samit traje još sjutra. Treći će biti održan sljedeće godine u Tirani.

Bonus video: