Aleksić: LGBT populacija nije diskriminisana, u Vladi imaju osam ministara

Poslanici albanski stranaka i Bošnjaka, jasno su stavili do znanja da neće glasati za zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola
1650 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2019. 20:35h

Za državu Crnu Goru veoma je važno da usvoji zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, pokušao je danas u parlamentu da objasni ministar manjinskih prava Mehmed Zenka.

"Poglavlje 23, prvo se otvara posljednje se zatvara, nema zatvaranja poglavlja 23 bez usvajanja ovog zakona”, rekao je Zenka.

O važnosti tog zakona Zenka nije uspio da dopre prvo do poslanika albanskih stranaka, ali ni Bošnjačke, koji su najavili da će mu uskratiti podršku.

Ništa lakši posao nije imao ni sa poslanicima Demokratskog fronta. Oni tvrde, da bi ovom zakonu trebalo da prethodi izjašnjavanje građana na refrendumu.

Kako kažu, LGBT populacija ima veća prava nego neke druge manjine, te da ne vide na koji način su im ugrožena prava.

"Postavljam pitanje kako je ta populacija diskiminisana kada ima osam ministara u vladi Crne Gore, pripadnika te populacije", rekao je poslanik DF-a Budmir Aleksić.

Stigao mu je odgovor od Zenke.

"Koje smo seksualne orjentacije, nikoga nisam pitao, znam koje sam ja...ja volim žene, ali gospodo, nisam došao ovdje da pričam svoje lične stavove, ja sam ovdje ministar"

Više od dva sata poslanici su potrošili na raspravu o zakonu o mladima. Međutim, poslnici i opozicije i vlasti, današnju raspravu iskoristili su da pošalju isključivo političke poruke mladima, ne dirajući mnogo u suštinu zakona.

"Ne dozvolite da vas zavedu slatkorječive socijalne poruke, socijalna propaganda, socijalna demagogija”, rekao je poslanik DPS-a Dragutin Papović.

Poslanica Demokratskog fronta, Marina Jočić odgovorila je Papoviću da "pokušavate ponovo nekakve podjele da izazivate".

"Žulja vas Pokret za budućnost, jel tako, to je ono što DPS ne odgovara. Ne odgovara mu pomirenje, i hoćete mlade da uvučete u to"

Ministar sporta Nikola Janović kazao je da mu je drago što su očigledno uradili dobar zakon, kada poslanici tokom rasprave nijesu iznijeli ni jednu jedinu primjedbu.

Iz DF, su ga vratili u vrijeme sportske karijere.

"Ministar je bio poznat kao vrlo drčan sportista, koji je u bazenu znao da se izbori za svoju poziciju, i da uradi sve što je dozvoljeno i nedozvoljeno da pobijedi njegova ekipa", rekao je poslanik DF-a Nebojša Medojević.

"Ali sam to uvijek radio na fer način, nijesam tražio da umjesto mene, a za mene pobijedi neko drugi", odgovorio je Janović.

Poslanici započetu raspravu o Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti nastavljaju sjutra.

Bonus video: