U 2018. udvostručen broj stranih državljanki koje su iskoristile pravo na vantjelesnu oplodnju

Iako je broj pacijenata udvostručen, u Ministarstvu tvrde da nema razloga da sumnjaju da dolazi do zloupotreba
1553 pregleda 0 komentar(a)

Četrdeset jedna žena koja nije državljanka Crne Gore ostvarila je 2017. godine pravo na vantjelesnu oplodnju u našoj zemlji, što je državu koštalo 66 hiljada eura. Taj broj se u prošloj godini gotovo udvostručio.

"Bilo je 73 pokušaja vantjelesne oplodnje za strane državljanke, za šta smo izdvojili oko 122 hiljade eura. Na osnovu ovakvih podataka i naglog skoka u pokušaju vantjelesne oplodnje kod stranih državljanki, mi smo reagovali na način što smo predložili izmjene zakona u dijelu da se jedino u situacijama kada je jedan od supružnika naš državljanin omogući to pravo", kaže direktor Fonda za zdravstveno osiguranje.

Čirgić smatra da se broj žena udvostručio jer u Crnoj Gori procedura za dobijanje statusa osiguranika nije komplikovana.

"Stranac može da dođe u Crnu Goru, da prijavi privremeni boravak, na osnovu čega on dobija dozvolu za rad i pravo na zaposlenje i automatski stiče status osiguranika i dobija sva prava koja imaju naši državljani. Što se tiče vantjelesne oplodnje, apsolutno se tu ne čeka i to je još jedna povoljnost koja privlači strance", ističe on.

Ipak, u resornom ministarstvu kažu da zahtjev Fonda tehnički - pravno nije prihvatljiv.

"Ne pravi se razlika u pravima između državljana i stranaca jer je to pravo koje proizilazi iz statusa osiguranika, što podrazumijeva da su plaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje. To se pravo zakonom ne može ograničiti", kaže Slavojka Šuković iz Ministarstva zdravlja.

Iako je broj pacijenata udvostručen, u Ministarstvu tvrde da nema razloga da sumnjaju da dolazi do zloupotreba.

"To može biti na nivou pretpostavke. Mislim da tu nema prostora za bilo kakvu sumnju. Ako je poslodavac prijavio lice uredno Poreskoj upravi", dodaje Šuković.

Po Zakonu o zdravstvenom osiguranju žene do 44. godine imaju pravo na tri pokušaja vantjelesne oplodnje. U našoj državi prošle godine urađeno je ukupno 515 takvih postupaka, što je Fond zdravstva koštalo oko 900 hiljada eura.

Bonus video: