ISTRAGOM U AFERI "KOVERTA" UTVRĐENO:

Tačno je ono što je Knežević govorio: Novac konvertovan za potrebe terenske kampanje DPS u Zeti

Optuženi predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević, neće biti saslušan ni putem video linka niti zamolnim putem preko nadležnih državnih organa Velike Britanije
19040 pregleda 18 komentar(a)
Duško Knežević i Slavoljub Stijepović, Foto: Screenshot/TV Vijesti, Screenshot/TV Vijesti
Duško Knežević i Slavoljub Stijepović, Foto: Screenshot/TV Vijesti, Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 09.04.2019. 20:00h

Specijalno tužilaštvo definitivno neće pristati da putem video linka sasluša biznismena Duška Kneževića kako je to predložio njegov advokat, ali ni zamolnim putem, preko nadležnih organa Velike Britanije.

To tvrde dobro obaviješteni sagovornici Televizije Vijesti koji dodaju i da se istraga u aferi "Koverta" bliži kraju.

Istragom je, kako saznaje Televizija Vijesti, utvrđeno da je tačno ono što je Knežević govorio da je novac konvertovan za potrebe terenske kampanje Demokratske partije socijalista (DPS) u Zeti.

Optuženi predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević, neće biti saslušan ni putem video linka niti zamolnim putem preko nadležnih državnih organa Velike Britanije.

To je, kako saznaje Televizija Vijesti, konačan stav Specijalnog tužilaštva koje Kneževića tereti da je kao organizator kriminalne grupe počinio više krivičnih djela među kojima su utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

Pokrenute istrage podrazumijevaju mnogobrojne provjere koje treba utvrde koliko je krivičnim djelima Knežević oštetio državu ali i koliko je novca zaradio.

Jedna u nizu provjera, kako saznaje Televizija Vijesti, odnosi se i na novac u slučaju javnosti poznatom kao "Koverta".

Sagovornik Televizije Vijesti objašnjava, da je za zaključenje ove istrage i odluke o podizanju optužnice neophodno utvrditi odakle potiče novac koji, kako se to vidi na snimku, Knežević predaje bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću.

Specijalno tužilaštvo istragu zbog ovoga pokrenulo je i protiv Stijepovića.

Dosadašnjim radnjama potvrđeno je ono što je Knežević tvrdio, a Stijepović tek kasnije priznao – da je novac bio namijenjen za izbornu kampanju DPS-a.

Sa sigurnošću je, dodaje sagovornik Televizije Vijesti, utvrđeno da je Knežević dao najprije 110 hiljada dolara Stijepoviću za potrebe terenske kampanje DPS-a u Zeti, ali mu ih je Stijepović potom vratio i tražio da ih konvertuje u eure, kako bi ih podijelio aktivistima.

Snimak je nastao prilikom drugog susreta, odnosno kada je Knežević uručio konvertovani novac Stijepoviću i to ne čitav već 47 i po hiljada eura.

DPS je potom morao da taj novac vrati u budžet ali je kažnjen samo prekršajno sa 20 hiljada eura.

A u istragama o navodnom pranju novca i nezakonitom poslovanju Atlas grupe, osumnjičen je veliki broj sadašnjih i dugogodišnjih Kneževićevih saradnika.

Samo zbog nelegalnog pribavljanja više od pola milijarde eura krivične prijave podnijete su protiv 174 fizička i pravna lica.

Specijalno tužilaštvo, nedavno je okončalo jednu u nizu koja je rezultirala podizanjem optužnice protiv Kneževića njegovog saradnika Đorđa Đurđića zbog nezakonitog izdavanje garancija Atlas banke od 12 ipo miliona eura.

Ova optužnica će biti razmatrana u Višem sudu 18. aprila.

Preporučujemo za Vas