DRUŠTVENO NEPRIHVATANJE I DALJE PROBLEM

"Misija nam je da LGBT osobe učinimo ravnopravnim članovima društva"

Vlada nedavno usvojila Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori od 2019. do 2023. godine
456 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2019. 20:12h

Iako je situacija bolja nego prije nekoliko godina, u svakodnevnom životu LGBT osoba u Crnoj Gori i dalje ima mnogo problema. Posebno, društveno neprihvatanje.

"Mi i dalje živimo u društvu u kojem većina građana i građanki smatra ili da smo bolesni ili ima problem sa nama. Imamo neki napredak, ali i dalje imamo jako puno problema, ono što je najbitnije u tom smislu je da napravimo intervencije u porodicama, zbog toga što se LGBT osobe u Crnoj Gori u ovom trenutku susrijeću sa neprihvatanjem unutar porodica", kaže Danijel Kalezić iz LGBT Foruma Progres.

"Nema otvorenog i direktnog nasilja, govor mržnje zaista još uvijek postoji u značajnoj mjeri, LGBT osobe se još uvijek teško odlučuju na to da se autuju kako to oni kažu, da postanu vidljivi u pravom smislu, naša jeste misija da ih učinimo ravnopravnim članovima društva", navodi Blanka Radošević - Marović iz Ministrastva za ljudska i manjinska prava.

Zato je na snazi nova Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori od 2019. do 2023. godine, koju je Vlada nedavno usvojila.

"Da pratimo u kojoj mjeri se zaista zakoni poštuju, odnosno implementiraju u praksi, to je jedna od obaveza ove Strategije. Da radimo sa nastavnim kadrom, ne samo sa profesorima, nego i sa školskim pedagozima, psiholozima..." ističe Radošević - Marović.

Strategija uključuje rad u brojnim oblastima, jedna od njih je sport.

"Podizanje svijesti među sportskim radnicima, sportskim udruženjima, pa i navijačima, je nešto što nam je u narednom periodu izazov", dodaje ona.

Predviđeno je i da Ministarstvo turizma mapira turističke gej frendli lokacije i sadržaje.

"Treba da budemo turistička zemlja koja je otvorena za LGBT turiste i u kojoj će LGBT turisti dolaziti i ostavljati novac ovdje", navodi Kalezić.

Sagovornici TV Vijesti poručuju da se uskoro biti usvojen dugo čekani Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola. Na kraju, deset godina nakon početka priče o LGBT pravima i šest godina nakon prvog prajda, stanje je bolje, ali su izazovi i dalje brojni.

"Ima straha kod ljudi iz zajednice koji bi došli na prajd, ali ih je strah, jer nisu autovani, straha po bezbjednost nema, nismo zadnjih pet godina imali bilo kakav incident", kaže Kalezić.

"Mislim da se dovoljno brzo krećemo, da bi LGBT osobe trebalo biti zadovoljne", navodi Radošević - Marović, dodavši da je teško predvidjeti kada će pripadnici LGBT zajednice u Crnoj Gori moći da žive jednako kao u nekoj evropskoj državi.

Pripadnici LGBT zajednice poručuju da se sve ovo ne radi zbog obaveza iz procesa evropskih integracija, već zbog njih samih, koji su dio našeg društva.

Preporučujemo za Vas