Gotovo polovina crnogorskih građana nema povjerenje u pravosudni sistem

Čak tri petine građana kaze da pravosuđe nije nezavisno od izvršne vlasti
337 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Građani imaju gotovo podijeljen stav o povjerenju u pravosudni sistem Crne Gore, pokazalo je aprilsko istraživanje Ipsos Stratedžik marketing. 48 odsto, nema povjerenje u pravosuđe, dok 44 odsto vjeruje tom sistemu.

Građani su naveli i zašto ne vjeruju u rad pravosudnih institucija

"U odgovorima smo dominantno dobili da su to - prisustvo korupcije, uticaj politike i političara na sud i Tužilaštvo i nedostatak pravičnosti", kazala je Mira Popović iz Centra za građansko obrazovanje.

Iako se sudstvu više vjeruje, nego tužilaštvu, izuzetno je visok procenat građana koji ne vjeruju nijednoj pravosudnoj instituciji – čak 44 odsto. Sudstvo je zavrijedilo povjerenje 27 odsto građana, a Tužilaštvo svega 18 procenata.

Građani su, na skali od 1 do 4, sudstvo ocijenili sa 2,5

"Integritet i nezavisnost su ocijenjeni negativno, ispod toga, sa 49 odsto negativnih ocjena nalazi se dostupnost građanima, pa efikasnost, pravičnost i kvalitet rada, koji su takođe negativno ocijenjeni", kazala je Popović.

Slično je i sa Tužilaštvom, koje je dobilo prosječnu ocjenu 2,4. Građani dominantno misle i da pravosuđe nije nezavisno

"Čak tri petine građana smatra da pravosuđe nije nezavisno od izvršne vlasti", dodala je Popović.

Značajan procenat građana, 36 odsto, misli da je Vlada najzaduženija za podizanje trannsparentnosti pravosuđa, a čak 80 odsto smatra da bi sudije i tužioci trebalo daleko više da se obraćaju javnosti i obrazlažu svoje odluke.

"Svega petina anketiranih građana se izjasnila da zna sudije ili tužioce koji istupaju u javnosti. Polovina od tog broja je iskazala da najviše prepoznaje Milivoja Katnića – 47 odsto, Vesnu Medenicu 39, znatno Mnje Ivicu Stankovića, i na kraju jedina sudija koja je van rukovodstva je Suzana Mugoša, a izdvojila se, i to su 4 najprepoznatljivije osobe u javnosti", rekla je Popović.

Terensko istrazivanje sproveo je Ipsos Stratedzik marketing, od 9. do 14. aprila, na 1030 ispitanika, u 17 crnogorskih gradova. Urađeno je za projekat Otvorena pravda, koji CGO sprovodi uz podršku Ministarstva pravde.

Bonus video: