Štrajk u Nacionalnoj bibilioteci: Najavljena radikalizacija ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni do polovine maja

“Nas interesuje odgovor na naše pitanje da li oni smatraju da biblioteka može svoju djelatnost obavljati bez ovih postojećih poslova? "
1712 pregleda 4 komentar(a)
Nacionalna biblioteka Cetinje, Foto: Printscreen
Nacionalna biblioteka Cetinje, Foto: Printscreen

Oko 40 zaposlenih u Nacionalnoj Biblioteci “Đurđe Crnojević” na Cetinju ne odustaju od štrajka, a radikalizaciju najavljuju ukoliko im zahtjevi ne budu ispunjeni do polovine maja.

“Mi smo organizovali više štrajkova upozorenja. Zadnji štrajk upozorenja je organizovan 20.marta. Jednostavno moramo crnogorsku javnost, nadležne institucije natjerati da shvate u čemu je problem”, kazao je Dragan Mirković, član štrajkačkog odbora.

A problem je nastao krajem 2016.godine usvajanjem novog Granskog kolektivnog ugovora iz kog su, kako tvrde nezadovoljni radnici, nestali složeniji poslovi, zbog kojih je Nacionalna biblioteka i oformljena.

“Ja sam obavljao i pokrivao radno mjesto bibliotekar-redaktor, to radno mjesto više ne postoji. Dobio sam naziv po aneksu ugovora bibliotekar, a ostao mi isti opis poslova koji mi ne pripada po zakonu. Plata je normalno manja. Znači nekih 70-80 eura. Moram da naglasim, mi ove dvije i po godine svi radimo profesionalno na svim tim poslovima koji nam ne pripadaju po zakonu i za koje nismo plaćeni, jer smo svjesni da ukoliko oni prestanu da se rade neće moći biblioteka da obavlja svoju djelatnost”, kazao je Mirković.

Mirković ističe i da im nije jasno da li uprava i Ministarstvo kulture ne žele ili ne shvataju veličinu ovog problema.

“Nas interesuje odgovor na naše pitanje da li oni smatraju da biblioteka može svoju djelatnost obavljati bez ovih postojećih poslova? Ukoliko smatraju da može tražimo od njih da naprave akt o sistematizaciji organizaciji radnih mjesta gdje ovi poslovi će biti izbjegnuti, neće biti tretirani. Tražimo da zaštite biblioteku i postojanje biblioteke zbog zakona o kulturi, da obezbijede svima zaposlenim radna mjesta, jer mi smo sada tehnološki višak”, kazao je Mirković .

Direktor Nacionalne biblioteke Bogić Rakočević kazao je prije nekoliko dana da se nada da neće doći do prekida rada. On je izjavio da je tekst Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji gotov i da će biti ponuđen Savjetu biblioteke na usvajanje, nakon čega će biti proslijeđen ministarstvima kulture i finansija.

Bonus video: