Građani će Kaliću platiti milione eura?

Samo u rožajskom osnovnom sudu tokom prošle godine podnijeto je osam parničnih tužbi kojima porodica Safeta Kalića traži da im se isplati čak sedam miliona i 665 hiljada eura odštete
6758 pregleda 30 komentar(a)
Safet Kalić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Safet Kalić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nakon oslobađajuće presude za pranje novca od šverca droge i vraćanja privremeno oduzete imovine, Rožajac Safet Kalić tužbama po raznim osnovama od države traži isplatu višemilionske odštete.

Za sada mu ide dobro, pošto mu je već dosuđeno čak tri miliona i 200 hiljada eura, koje će, ako presude postanu pravosnažne, platiti građani.

Još nisu okončani ni svi postupci u kojima se traži dodatnih nekoliko miliona eura odštete.

Samo u rožajskom osnovnom sudu tokom prošle godine podnijeto je osam parničnih tužbi kojima porodica Safeta Kalića traži da im se isplati čak sedam miliona i 665 hiljada eura odštete.

Nepravosnažne oduke u nekim od tih slučajeva već su donijete, pa bi ako budu potvrđene na Kalićev račun trebalo da bude bude uplaćeno čak tri miliona i 166 hiljada eura ali i 24 i po hiljade eura za troškove postupka.

To svakako nije konačna brojka jer su Kalićevi advokati nezadovoljni dosuđenim već napisali žalbe koje će razmatrati bjelopoljski Viši sud .

U nekim slučajevima još nijesu donijete ni prvostepene odluke, a iznos koji Rožajci traže takođe se mjeri milionima .

Kalićevi advokati podnijeli su tužbe i podgoričkom Osnovnom sudu, u kom se vode dva postupka.

Jedan se odnosi na automobil "hamer" Mersudina Kalića, koji je za vrijeme dok se nalazio u pritvoru koristila specijalna jedinica policije.

Postupak je okončan i presuda će biti donijeta narednih nedjelja.

Na posljednjem ročištu, vještak saobraćajne struke je utvrdio da je "hamer" od avgusta 2011. do novembra 2016. godine izgubio na vrijednosti oko 16.000 eura dok šteta nastala na vozilu iznosi oko 4.000.

Zato tužbom traže 20.000 eura.

Druga tužba podnijeta je zbog navodnog uništenja Kalićevog stana.

Postupak je u toku, a tužbeni zahtjev nije preciziran, baš kao što još nije precizirano koliko će od države tražiti zbog stete u stanu u Budvi za vrijeme dok je država gazdovala njime, ali i zbog privremeno oduzetih stvari iz ove stambene jedinice, koje nijesu vraćene.

O ovoj tužbi odlučuje Osnovni sud u Kotoru.

Zbog neosnovanog hapšenja Kalićeve supruge Amine i brata Mersudina oni su 2017. godine dobili po 46 i po hiljada eura.

Tada su građani i formalno počeli da plaćaju greške tužilaca i sudija u ovom slučaju.

Zbog toga međutim do danas niko nije snosio odgovornost.

Bonus video: