Međunarodni praznik rada: Kada će zaposleni u Crnoj Gori slaviti?

753 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Međunarodni praznik rada, 1. maj, obilježava se u znak sjećanja na oko 40 hiljada radnika iz Čikaga koji su, tražeći bolje uslove života, stupili u štrajk 1886.

Od tada radnici svakog 1. maja organizuju priredbe, zborove i protestne šetnje, izlaze na ulice tražeći bolje uslove života i rada. Unija Slobodnih sindikata Crne Gore i ove godine organizuje "Prvomajsku protestnu šetnju".

Pitamo u kakvim uslovima zaposleni u Crnoj Gori dočekuju Praznik rada, šta predstavnici sindikata očekuju od novog Zakona o radu koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, da li im je Vladin predlog da se minimalna zarada poveća na 222 eura prihvatljiv?

U jutranjem programu TV Vijesti u srijedu, 1. maja pogledajte i:

  • Praznik rada obilježava se i tradicionalnim prvomajskim urancima kada veliki broj ljudi odlazi u prirodu, na druženje i roštilj. Sa prvomajskog uranka iz Sarajeva sa Vrela Bosne uživo za Boje jutra izvještava Mirza Salković iz TV 1.
  • Prvog maja i zvanično počinje ljetnja turistička sezona. Od ove godine na snazi je novi Pravilnik o uređenosti kupališta. Jesu li naše plaže spremne da dočekaju prve goste?
  • U Budvi su u toku “Karnevalske majske večeri”. Šta od ove sezone očekuju u lokalnoj turističkoj organizaciji i kakvim programom namjeravaju da privuku turiste?
  • Prvi golf turnir na Balkanu odigran je na Cetinju 1906. godine. Prvi udarac izvela je supruga prestolonasljednika Danila knjaginja Milica. Kakvi su uslovi za igranje golfa danas u Crnoj Gori?
  • Izblijedjeli, nepravilno okrenuti, u krošnjama skriveni saobraćajni znaci, kojima često fale djelovi: Da li vas zbunjuju ovakve situacije dok ste za volanom?

Bonus video: