FILM „KOKO ŠANEL I IGOR STRAVINSKI“ – SRIJEDA 22:30

Strastvena romansa između modne ikone i ruskog kompozitora

Eksplozivna i kratka ljubav imala je ogroman uticaj na njihovo stvaralaštvo
809 pregleda 0 komentar(a)
Iz filma, Foto: TV Vijesti
Iz filma, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 01.05.2019. 18:32h

Film govori o strastvenoj romansi između ikone mode, revolucionarne modne dizajnerke i osnivačice svjetski poznatog brenda Chanel, Koko Šanel i Igora Stravinskog, ruskog kompozitora i jednog od najuticajnijih umjetnika XX vijeka.

Koko Šanel je intirigirala podjednako modnom scenom koliko i privatnim životom. A dio njenog emotivnog života, iako kratko, bio je i ruski kompozitor Igor Fjodorovič Stravinski.

Naime, Koko je bila ipresionirana Igorovim kompozicijama jer je u njima prepoznavala bunt koji je i sama njegovala, bunt protiv normi i pravila koje nameće društvo. Upoznali su se slučajno preko zajedničkog prijatelja i poznatog baletskog umjetnika Sergeja Đagiljeva.

Po završetku rata njih dvoje će se ponovo susresti. Koko je tada već bogata i uspješna, a Igor izbjeglica koji živi u egzilu u Parizu, nakon što je posle burne revolucije u rodnoj Rusiji proglašen otpadnikom.

Tada će slavna dizajnerka pozvati Igora, njegovu ženu i četvoro djece da neko vrijeme žive sa njom u njenoj novoj, velelepnoj vili. Romansa između njih se jednostavno dogodila. Uslijedila je priča o nevjerovatnoj uzajamnoj fizičkoj privlačnosti koja se miješala sa osjećajem krivice i odanosti porodici.

Iako je njihova romansa bila spontana, eksplozivna i kratka, imala je ogroman uticaj na stvaralaštvo i jednog i drugog. Dok su bili zajedno Koko je stvorila legnedarni parfem „Šanel 5„ čiju je slavu teško prevazići, a Stravinski je napravio stilsku promjenu i sa modernizma prešao na neo-klasicizam.

Ona je bila žena kakvu nikada prije nije upoznao i o kojoj je sanjao, ali su ipak prevagnuli osjećaj krivice i važnost porodice kao i činjenica da je Koko neuhvatljiva žena koju nije moguće ukrotiti, te su se Igor i Koko razišli. Umrli su iste godine, ona već u devedesetim, dok je spremala oproštajnu kolekciju.

Andre Malro, francuski pisac, revolucionar, teoretičar kulture i vrsni poznavalac umjetničkog i političkog života Francuske davno je predvidio: „Od Francuske u 20. vijeku ostaće upamćena samo tri imena: de Gol, Pikaso i Koko Šanel“.

U glavnim ulogama: Mads Mikelsen, Ana Muglali, Jelena Morozova, Nataša Lindinže i Raša Bukvić

Režija: Džan Kunen

Film “Koko Šanel i Igor Stravinski” gledajte u srijedu od 22.30h na TV Vijesti.