Praznik rada u Podgorici: Ulice odaju sliku neradnog dana, ali ne i Prvog maja

Planirana, tradicionalna šetnja u organizaciji USSCG izostala je, jer policija, pozivajući se na Zakon o javnim okupljanjima, nije dozvolila maršrutu i zaustavljanje u neposrednoj blizini Vlade
1831 pregleda 5 komentar(a)
Keković danas na Trgu Argentina, Foto: Savo Prelević
Keković danas na Trgu Argentina, Foto: Savo Prelević

“Ustajte prezreni na svijetu, Svi sužnji koje mori glad”.

I to je sve od Internacionale, himne međunarodnog proletarijata, što se moglo čuti na podgoričkim ulicama, koje su odavale sliku neradnog dana, ali ne i Prvog maja.

Planirana, tradicionalna šetnja u organizaciji Unije slobodnih sindikata (USSCG) izostala je, jer policija, pozivajući se na Zakon o javnim okupljanjima, nije dozvolila maršrutu i zaustavljanje u neposrednoj blizini Vlade.

"Mi smo prihvatili da učesnici šetnje idu trotoarom, ali smo tražili da auto sa ozvučenjem, i da govornik bude ispred zgrade Vlade, zajedno sa par ljudi iz rukovodstva”, kazao je predsjednik USSCG, Srđa Keković.

Da su sindikalci stigli do zgrade Vlade, postavili bi sljedeća pitanja:

“Pitanje minimalne zarade, pitanje izmjena Zakona PIO i pitanje poskupljenja cijene električne energije, koje je najavljeno pa više puta odlagano”, kaže Keković.

Po izjavama koje stižu iz Vlade, moglo bi se zaključiti da su sva ta pitanja već riješena.

U prvomajskim porukama, premijer Duško Marković i ministri u njegovom kabinetu izražavaju zadovoljstvo što međunarodni praznik rada ove godine, u odnosu na početak mandata Vlade, dočekujemo sa 15 hiljada više zaposlenih, povećanom prosječnom zaradom, te prosječnom zaradom i penzijom koje su navodno najveće na Zapadnom Balkanu.

“Prosječna zarada je nominalno povećana, a prema zvaničnim podacima stopa nezaposlenosti žena u 2018. godini bila je na najnižem nivou od obnove nezavisnosti“, kazao je premijer.

„Rast zaposlenosti doprinosi smanjenju rizika od siromaštva i poboljšanju standarda građana”, dodao je ministar finansija Darko Radunović.

“Naš cilj je da naši građani imaju standard koji imaju građani zemalja članica EU, da se otvaraju nova radna mjesta za naše mlade i da se obezbijede produktivna i dostojanstvena radna mjesta za sve“, poručio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je kazala da će taj resor i ubuduće, prilikom donošenja rješenja u vezi sa ekonomskom politikom, misliti najprije na građane, a onda na brojeve”

U Vladi ne spominju da čak 40 odsto zaposlenih u Crnoj Gori prima manje od 250 eura, a da, kako su jutros podsjetile Vijesti, platu nizu od prosječne, od 510 eura, prema zvaničnim podacima ima 75 odsto radnika.

Na pitanje šta je Sindikat konkretno prethodnih godina učinio da popravi ovu sumornu sliku, Keković kaže da je to vrlo kompleksno pitanje, ali ističe usvajanje opšteg kolektivnog ugovora. Odgovornost prebacuje na sve članove sindikata

“Svakodnevna je borba i ona umnogome zavisi od odnosa naših koleginica i kolega prema sindikatu, jer rukovodstvo je tu da predvodi, a snaga sindikata je upravo u članstvu. Moramo zajedno da krenemo u borbu, kao što to rade u svim razvijenim zapadnim zemljama”, poručuje Keković.

Centrala bi, međutim, trebalo da bude motor, predvodnik i organizator, a na skupu Unije slobodnih sindikata jutros je bilo oko tridesetak ljudi, mahom sindikalaca.

Iz druge crnogorske sindikalne organizacije, Saveza Sindikata, vec godinama i ne razmišljaju o prvomajskim setnjama, a tradicionalno izdaju proglas. U današnjem su zatražili povećanje minimalne zarade i najniže penzije, otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mladih, te poštovanje kolektivnih ugovora i Zakona o radu.

Kad je sve ovo lista zahtjeva i očekivanja, građanima je valjda jasno koliko su o njima do sada brinuli i sindikati i Vlada.

Bonus video: