Bitka koja je promijenila tok Drugog svjetskog rata i istoriju svijeta

Film je nosilac Oskara za najbolje zvučne efekte, a režiju potpisuje glumačka legenda Klint Istvud
2007 pregleda 0 komentar(a)
Pisma sa Ivo Džime, Foto: TV Vijesti
Pisma sa Ivo Džime, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 03.05.2019. 13:17h

U petak od 22.30h svi ljubitelji istorijskog žanra imaće priliku da uživaju u filmu „Pisma sa Ivo Džime“ čiju režiju potpisuje izvanredni glumac i reditelj Klint Istvud.

Istvudov prvobitni plan je bio da u filmu obradi obje strane priče, međutim uskoro je postalo očigledno da bi u tom slučaju imalo previše da se kaže, jer su u sukobu na Ivo Džimi dvije potpuno suprotne civilizacije kreirale dvije jednako suprotne priče. Svaka strana ispisivala je istoriju za sebe.

Zanimljiva je činjenica da veliki dio mlađe glumačke ekipe nije znao gotovo ništa o bici za Ivo Džimu jer se o tome ne predaje u japanskim školama.

Radnja filma prati istorijski sukob američke i japanske vojske na ostrvu Ivo Džima u Drugom svjetskom ratu, iz perspektive Japanaca. Godinama nakon bitke, pod zemljom na pacifičkom ostrvu pronađena su brojna pisma. Pisma su oživjela ljude koji su se borili i njihovog izvrsnog generala Tadamičija Kuribajašija, čije su perfektna vojna taktika i snažna volja pretvorile ono što je trebalo da bude brz poraz u 36 dana lavovske borbe. Ovo je priča koja prikazuje sve strahote rata, bezbrojne primjere hrabrosti, izdržljivosti, agonije i žrtvovanja života u borbi za strateški važno ostrvo.

Film je nagrađen Oskarom za najbolje zvučne efekte, a po ocjeni mnogih ovo je jedan od najboljih ratnih filmova ikada.

Glavne uloge: Ken Vatanabe, Kazumari Ninomija

Bonus video: