FILM „UZLIJETANJE“ – NEDJELJA 09:50

Kratkovidi dječak: Od snova o pilotiranju do stvaranja borbenih aviona

Riječ je o romansiranoj biografiji Đira Hirokošija, dizajnera borbenih letjelica koje je japansko carstvo koristilo za vrijeme Drugog svjetskog rata
386 pregleda 0 komentar(a)
Uzlijetanje, Foto: TV Vijesti
Uzlijetanje, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 03.05.2019. 15:59h

Dječak Điro sanja o letjenju i dizajniranju prelijepih aviona, po uzoru na svog idola – poznatog italijanskog aeronautičkog dizajnera Kapronija. Pošto je od malena kratkovid i zbog toga nikako ne može da bude pilot, Điro se 1927. godine pridružuje jednoj japanskoj inženjerskoj kompaniji i postaje jedan od najinovativnijih i najostvarenijih dizajnera aviona na svijetu.

"Uzlijetanje" je istorijski, japanski, animirani film iz 2013. godine, koji je režirao Hajao Mijazaki. Film je adaptacija Mijazakijevog istoimenog manga stripa, koji je okvirno zasnovan na kratkoj priči "Uzlijetanje", autora Tacuoa Horija iz 1937. godine. Ovo je Mijazakijevo poslednje djelo, prije penzije.

Riječ je o romansiranoj biografiji Đira Hirokošija (1903-1982), dizajnera aviona – borbene letilice Micubiši A5M i njene naslednice Micubiši A6M, koje je japansko carstvo koristilo za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Film je nominovan za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg animiranog filma, za Zlatni globus za najbolji strani film i za Nagradu japanske akademije za animaciju godine.

U glavnim ulogama: Hideaki Anno, Hidetoshi Njshijima, Miori Takimoto.

Film „Uzlijetanje“ gledajte u nedjelju od 09.50h na TV Vijesti.