LP traži novčane kazne za poslanike koji 30 i više dana ne dolaze na posao

"Želimo da poslanici zastupaju interese građana u Skupštini Crne Gore, a ne da primaju plate svakog mjeseca i sjede kući", kaže Amar Borančić
673 pregleda 4 komentar(a)

Slike praznih mjesta česte su u crnogorskom parlamentu, naročito u aktuelnom sazivu Skupštine, konstituisane nakon izbora 2016. Zato, Liberalna partija traži da poslanici, koji 30 i više dana ne dolaze na posao i ne učestvuju u radu Skupštine, budu kažnjeni novčano, odnosno umanjenjem plate 60 odsto.

"Liberalna partija će već u narednih nekoliko dana, koliko je sjutra, inicirati ovaj predlog. Ovo je jedno od najblažih rješenja koje prepoznaje evropski parlamentartizam i tu je jasna naša namjera - ne da se bilo ko pritiska, ili da se revanšira sa bilo kim, već da se pošalje poruka odgovornosti prema građanima, da želimo da poslanici zastupaju interese građana u Skupštini Crne Gore, a ne da primaju plate svakog mjeseca i sjede kući", kaže Amar Borančić iz Liberalne partije.

Na pitanje da li bi, prema takvom predlogu izmjene Poslovnika o radu Skupštine, bili sankcionisani i oni koji praktikuju bojkot parlamenta od početka mandata, kao vid političkog djelovanja, iz Liberalne partije odgovaraju:

"Da. U sličnom ponašanju poslanika, kako se ophode pojedini poslanici crnogorske Skupštine, oni čak i gube mandat - u jednoj Austriji, Portugaliji, Finskoj, Mađarskoj... dok države regiona, Srbija, Hrvatska i slično, predviđaju čak oduzimanje kompletne mjesečne zarade", dodaje Borančić.

Demokrate i URA u bojkotu su već dvije i po godine, to jest od početka mandata. U partiji Alekse Bečića inicijativu čelnika LP-a Andrije Popovića vide kao ideju koja zapravo dolazi iz redova DPS-a.

"Ono što je jasno jeste da, kao i svaki drugi poslanik DPS-a, tako i ovaj lažni poslanik LP, predlaže izmjene Poslovnika i zakona po svojoj mjeri, zato što su oni u politici i angažovani isključivo zbog plata. Mi smo u poltici angažovani zbog ideja i ideala i zato im predlažemo da pristupe svođenju naših plata na nulu, kao što su ih sveli i običnim građanima. Mi ćemo im onda još jasnije pokazati što je bojkoti rada parlamenta zato što ćemo ga tada nastaviti intenzivnije, odlučnije, aktivnije", kazao je poslanik Demokrata, Momo Koprivica.

Vladajućem DPS-u Demokrate još poručuju da su odsustvo i bojkot različite stvari.

"Mi bojkotujemo, a razmatramo stručno i kompetentno skupštinske akte, predloge zakona i druge propise, a oni odsustvuju zato što samo pritiskaju tastere i nemaju stručni kapacitet za analizu skupštinskih akata, odnosno imaju stručni kapacitet samo za eventualno ozakonjenje kulta ličnosti njihovog šefa", dodaje Koprivica.

U Centru za demokratsku tranziciju kažu da inicijativa o kažnjavanju nedolaska poslanika u Skupštinu može biti politički legitimna, ali predlog Liberalne partije smatraju problematičnim po najmanje dva osnova

"Da se takva inicijativa pokreće u momentu kad postoji bojkot parlamenta. Tako važan dokument, kao što je Poslovnik o radu Skupštine ne mijenja se na način da se pokreće jednostrano. I drugo, onako kako sam razumio predlog LP, njime se zapravo želi spriječiti, odnosno kažnjavati nešto što je opet legitiman način političke borbe, a to je bojkot parlamenta", ističe Dragan Koprivica iz CDT-a.

I dok u Liberalnoj partiji kažu da je vladajuća većina već načelno podržala njihov predlog, Koprivica konstatuje:

"Nije politički trenutak da se nešto ovako pokreće, postoji mnogo vžnijih pitanja koje u ovom trenutku treba riješiti, prije svega se tiču izbora i izbornog zakonodavstva."

U njemačkom Bundestagu, za svaki nedolazak na sjednicu, poslaniku se umanjuje plata za 100 eura. Francuski parlament poslanike koji više od dva puta mjesečno izostanu sa sjednica odbora, kažnjava sa 355 eura i više. I u Evropskom parlamentu postoje sankcije. Parlamentarci ostvaruju dnevni paušal od 298 eura, a u slučaju da ne dođu na plenarnu sjednicu, taj iznos im se umanjuje za pola. Sve ovo se, međutim, ne odnosi na dugotrajni bojkot parlamenta, koji zapadne demokratije u novije vrijeme ne poznaju kao dio političke prakse.

Bonus video: