Može li Draginja Vuksanović vratiti SDP-u opozicionu snagu?

Nakon što je Ranko Krivokapić najavio da se neće kandidovati, nezvanično, za njegovog nasljednika, kao najozbiljniji kandidat slovi poslanica Draginja Vuksanović.
11238 pregleda 65 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Draginja Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.05.2019. 19:47h

"Želi da otvori prostor za novu generaciju lidera SDP-a, ostajući trajno privržen istorijskim dostignućima i aktivan u borbi za njena nova evroatlanska dostignuća."

Ovako je prije 15 dana obrazložena najava da se 18-godišnji lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, neće kandidovati za mjesto predsjednika stranke, na predstojećem Kongresu.Jos prije samo pola godine, kada smo Krivokapića pitali - je li vrijeme da, nakon 30 godina parlamentarnog rada, svoje mjesto ustupi mlađim kolegama, odgovorio je:

"Niti su svi novi dobri, niti su svi stari losi, i obratno. Čerčil je u 7. deceniji zivota postao najuspješniji premijer u 800 godina parlamentarizma Velike Britanije. Ja sam uvijek bio dio demokratskih odluka i u SDPu i u državi. I podnosio ostavke, i dva puta odlazio u opoziciju i SDP i ja svojevoljno."

Odluka da ode sa čelne pozicije u pratiji, uslijedila je nakon što je dvoje od troje odbornika SDP-a u Kotoru, sa opozicionim DPS-om, SD-om, LP-om i HGI-om, smijenilo predsjednika te Opštine Vladimira Jokića, I to u trenutku, kada je jedinstvo opozicije bilo imperativ.

Nakon toga se Krivokapićeva partija našla na udaru ostatka opozicije, na državnom nivou.

Zato se Krivokapićevo odustajanje od kandidature za predsjednika SDP-a tumači u tom kontekstu.

"To je definitivno iznuđeni potez, nakon slučaja Kotor. Umjesto da dokaze svoj opozicioni kapacitet, u koji se sumnjalo s razlogom, jer je toliko godina provela u koaliciji sa vladajućom partijom, ona je taj kapacitet opet dovela u pitanje, u jednom zaista osjetljivom političkom trenutku, nakon što je potpisan sporazum o budućnosti. Ona je dovela sebe u pitanje, i s druge strane, dovela u pitanje jedinstvo opozicije", kazala je Milena Perović-Korać iz "Monitora".

A u kakvom stanju Krivokapić ostavlja SDP? Želja većine članova, kazali su nam nezvanično u stranci, je da da vode autonomnu, politiku, ne obazirući se ni na vlast, ni na opoziciju.

Ističu da je to prvenstveno fokusiranje na ekonomsko socijalne teme kojima želje da ukažu na opasno raslojavanje društva zbog pogrešnih poteza vlade.

U redovima još uvijek Krivokapićevih socijaldemokrata dobar dio starijih, nekad istaknutih funkcionera stranački je već duže pasivan, ali se zato prepoznaje mlađa generacija koja bi navodno trebalo da postane partijski motor u budućnosti.

Čelnu poziciju u partiji, kako se spekuliše, zauzeće Draginja Vuksanović Stanković ili Raško Konjević.

U toku je kandidatura a, prema našim saznanjima, ići će se na jednog kandidata, i najvjerovatnije, to će biti Vuksanović – Stanković. Sve bi trebalo da bude poznato u narednih nekoliko dana, a Kongres će biti održan početkom juna.

Vuksanović – Stanković je od 2012. poslanica u Skupštini Crne Gore, a bila je i u trci na predsjedničkim izborima 2018., kada je osvojila 8,2 odsto glasova.

"Upitno je, da ne kažem teško, da će Draginja Vuksanovic uspjeti da SDP postavi kao snažnu opozicionu partiju, imajući u vidu i hipoteku koju nosi SDP i ono štio se desilo u Kotoru, i s druge strane, imajući u vidu i njenu hipoteku kao supruge VDT-a, a znamo da Tužilaštvo baš nema svijetlu ulogu kad je u pitanju Crna Gora i njeno ozdravljenje, naprotiv", smatra Perović-Korać.

SDP je osnovana 1993. ujedinjenjem Socijalističke partije Crne Gore i Socijaldemokratske partije reformista, a od 1998. do 2016, bila je dio vladajuće koalicije, predvođene DPS-om.

Krivokapić je na čelu SDP-a od 2001, a na tom Kongresu protivkandidat mu je bio Dušan Simonović, koji je sedam godina kasnije napustio stranku, i to je bio prvi odlazak iz SDP-a. Rascjep u partiji nastao je nakon posljednjeg Kongresa, 2015, kada je Krivokapić pobijedio Ivana Brajovića, koji je potom sa dijelom funkcionera, napustio SDP.

Najjaču snagu SDP je imala 2009, sa devet mandata, dok je, od izbora 2016, u parlamentu zastupaju četiri poslanika.

Na posljednjim izborima u Podgorici, prvi put nakon dvije decenije nijesu uspjeli da uđu u gradski parlament .