Život Krstajića na selu: I djeca čuvaju ovce na durmitorskim katunima

Na imanju su već 17 godina, trude da što više rade, jer samo tako, kažu, mogu više imati
7359 pregleda 3 komentar(a)
Krstajići, Foto: Screenshot
Krstajići, Foto: Screenshot

Da život od poljoprivrede nije nimalo lak, posebno kada imate četvoro djece, a to vam je jedini izvor prihoda, dobro znaju Krstajići iz žabljačkog sela Javorja.

Na imanju su već 17 godina, trude da što više rade, jer samo tako, kažu, mogu više imati.

"Kad sam se udala za muža on je imao desetak ovaca i pet, šest krava. Onda sam jedne zime radila, nije išlo i odlučili smo da se bavimo poljoprivredom. Svake godine više i više. Prošle godine je bilo oko 150 velikih ovaca", priča za TV Vijesti Jelena Krstajić.

Iako su nezadovoljni otkupnim cijenama, a podrška Ministarstva poljoprivrede za njihovo gazdinstvo je minimalna, Jelena kaže da ne bi ostavila selo.

"Nije mi žao što nemam neki stalni posao, nije ovo toliko loše", kaže Jelena.

Roditeljima je veliko olakšanje što njihovi naljednici pomažu u skoro svim poslovima.

Sve obaveze kod kuće, usklađuju sa školskim, pa uspijevaju da budu i dobri đaci. A uz poslove, ovi mališani naučili su da se snalaze i u opasnim situacijama. Posebno pamte onu od ljetos, kada je jedanaestogodišnji Milinko spasio život sedmogodišnjoj sestri Bojani, nakon što ju je dok su na Pošćenskom katunu čuvali ovce, ujela zmija.

"Prvo sam mislio da se šali. Pitao sam je gdje je ujela, rekla je za nogu. Kada je neke helankice zavrnula vidio sam da je noga natekla, a iamo sam pri sebi malo lastike, pa sam podveza iza rane, da ne bi dalje cirkulisao otrov."

Mala Bojana se od ujeda zmije oporavljala u pljevaljskoj bolnici, a nakon toga vratila se na katun. Novo ljeto se bliži, a Krstajići se opet pripremaju za izdig i još jedno zajedničko radno ljeto.

Bonus video: