Marić se žalio Orlandiću na aerodromsku pistu, sada tvrdi da je ona bezbjedna iako nije bilo sanacije

Iz URA su objavili dopis koji je direktor vazdušne luke u Tivtu Radovan Marić uputio direktoru Aerodroma Danilu Orlandiću, u kojem navodi da nema sumnje da se pista mora sanirati i da ne želi da bude saučesnik u opstruiranju toga
7499 pregleda 11 komentar(a)
pista tivatskog aerodroma, Foto: Privatna arhiva
pista tivatskog aerodroma, Foto: Privatna arhiva

Građanski pokret URA iznio je nove detalje u slučaju nepravilnosti na pisti tivatskog aerodroma, zbog čega je, kako tvrde, ugrožen saobraćaj na tom aerodromu.

Oni su objavili dopis koji je direktor vazdušne luke u Tivtu Radovan Marić uputio direktoru Aerodroma Danilu Orlandiću, u kojem navodi da nema sumnje da se pista mora sanirati i da ne želi da bude saučesnik u opstruiranju toga.

Marić ne želeći da kometariše optužbe URE, ali tvrdi da je bezbjednost na tivtaskom aerodromu apsolutna.

U isto uvjeravaju i iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

U dopisu koji je u junu prosle godine direktor tivatskog aerodroma Radovan Marić poslao izvršnom direktoru Aerodroma CG, Danilu Orlandiću, pored ostalog se navodi da su predstavnici Agencije za civilno vazduhoplovstvo, koji su kontrolisali aerodrom u Tivtu, potvrdili da je asfaltni sloj izgubio nosivost i da će doći do njegovog razgrađivanja i loma.

Marić Orlandića obavještava i da je Agencija dala rok ne duži od 10 dana za otklanjanje ovih nepravilnosti.

"Pa se pitam da li poslije ovih navoda, ukazivanja i donošenja mjere, više iko ima dilemu da li je moguće, da li možemo, da li je realno, moramo li vršiti sanaciju piste u toku ove godine, itd, ne želeći da pomislim na produkt koji može rezultirati nesagledivim posljedicama u slucaju loma i razgrađivanja nosivosti poletno sletne staze, a još manje biti saučesnik u daljem opstruiranju njene sanacije, kada su u pitanju sigurnost i životi putnika Aerodroma Tivat", navodi se u Marićevom dopisu.

Godinu kasnije, iako pista nije sanirana, Marić tvrdi da je tivatski aerodrom apsolutno bezbjedan za saobraćaj. To je televiziji "Vijesti" kazao u kratkom telefonskom razgovoru ne želeci da zvanično komentariše navode iz njegovog pisma Orlandiću koje nam je URA dala na uvid .

Da nepravilnosti na poletno sletnoj stazi aerodroma u Tivtu mogu negativno uticati na polijetanja i slijetanja aviona, prije godinu je potvrdila Agencija za civilno vazduhoplovstvo.

Nedavno je međutim, nakon što je URA objelodanila cijeli slucaj sa stazom, objavljen novi , izmijenjeni izvještaj.

U tom dokumentu sada se tvrdi da ne postoji progresija urušavanja asfalta, već da je samo povećana dužina nepravilnosti.

Direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo iz URE zato pozivaju da javnosti konačno kaže u kakvom stanju je staza tivatskog aerodroma.

"Dakle ista oštećenja koja su bila u aprilu i maju 2018, u aprilu 2019. ne predstavljaju opasnost a u međuvremenu nisu sanirana. Da li može pod punom krivicnom, moralnom i profesionalnom odgovornošću da izađe i da kaze da je sigurno slijetanje na platformu aerodroma Tivat i da je siguran vazdušni saobraćaj na tivatskom aerodromu?", kazao je Zoran Mikić.

Iz Agencije su Televiziji Vijesti danas odgovorili da problema za sada nema

Ukoliko bi inspektori Agencije za civilno vazduhoplovstvo konstatovali da je došlo do progresije pukotina na pisti i time bila dovedena u pitanje sigurnost odvijanja operacija na Aerodromu Tivat, Agencija bi preduzela i radikalnije mjere iz svoje nadležnosti, uključujući i zabranu izvođenja operacija na aerodromu, kao krajnju moguću mjeru. U ovom trenutku razlozi za takve mjere ne postoje, kazali su iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

URA je zbog ovog slučaja već podnijela krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora aerodroma Danila Orlandića, a najavljuju da će je ili dopuniti ili podnijeti novu protiv direktora tivatskog aerodroma i ovlašćenih predstavnika Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Bonus video: