Sve Brajovićeve afere: Zašto do sada nije odgovarao?

9221 pregleda 20 komentar(a)
Brajović, Foto: Filip Roganović
Brajović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.05.2019. 20:00h

AFERA RAMADA

Iako je Viši sud presudio a Apelacioni potvrdio presudu u kojoj se konstatuje da je prvi čovjek Skupštine Ivan Brajović lažno svjedočio u slučaju Ramada, protiv njega nikada nije podignuta optužnica. Predmet je nakon dvije godine iz Osnovnog prebačen u Više tužilaštvo i I dalje se razmatra. Šef Parlamenta i SD-a u jeku afere našao se kada su bivši poslanik Mladen Bojanić i tada zaposlena u hotelu Ramada Patricia Pobrić uzbunili javnost dokazima da su se novcem građana plaćali skupovi Brajovićeve partije. SD-ov kadar, Direktor Direkcije za željeznicu, Nebojša Obradović pravosnažno je osuđen na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine, jer je oštetio državni budžet za oko 950 eura.

Brajović je u sudskom postupku tvrdio da “mu ne pada na pamet da skupove njegove partije plaćaju državni organi. “ Sud je utvrdio drugačije..

“Ramada je jedan banalni primjer, najprostiji primjer korupcije i primjer na šta su određeni ljudi, uključujući i Brajovića spremni. Recimo u slučaju Ramada se radi o 950 eura, ne pričamo o velikim svotama, ne pričamo o milionima, i ako su funkcioneri spremni za lažno svjedočenje, za blaćenje ljudi koji su njihove ljepljive prste našli tamo gdje ne treba da ih nađu onda nije ni čudo i ne možemo očekivati da će oni preuzeti odgovornost i za nešto veće, a kamoli se ponašati etički u svim tim drugim situacijama gdje su veće svote novca u pitanju“, kazala je Patricia Pobrić, građanska aktivistkinja.

AFERA PETLJA

MANS je protiv Brajovića, koji je bio na čelu ministarstva saobraćaja kada je potpisan ugovor o gradnji prve dionice autoputa Bar Boljare, podnio krivičnu prijavu zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja. Brajovića Sumnjiče da je sa drugim kolegama iz izvršne vlasti time što u prvobitnu cijenu autoputa nije ukalkulisao izgradnju petlje Smokovac i dodatne radove, napravio višemilionsku štetu po budžet.

Tužilaštvo za sad nije reagovalo.

“Postoje čvrsti dokazi da gospodin Brajović treba da bude saslušan makar u svojstvu svjedoka ako ne u svojstvu okrivljenog. Zbog čega se to nije desilo treba tužilaštvo da odgovori, da li su u pitanju kapaciteti ili politička volja, to je takođe ono što je upitno“, kazao je za TV Vijesti Dejan Milovac iz MANS-a.

AFERA 2 LIMENKA

Tužilaštvo je ocijenilo da ne postoji osnovana sumnja NI za pokretanje postupka protiv Brajovića u slučaju Limenka. Krivičnu prijavu protiv Brajovića kao ministra unutrašnjih poslova i direktora policije Veselina

Veljovića podnijela je Demokratska Crna Gora zbog nesavjesnog rada u službi. Optužili su ih da su omogućili Aleksandru Đukanoviću, bratu predsjednika Đukanovića, da dobije skoro deset miliona eura, jer drzava nije u roku ispunila ugovornu obavezu.

Mnogi tvrde da je to bio udžbenički primjer dogovorene korupcije za koju niko nije odgovarao. U slučaju Veljovića došlo je do zastare.

Mediji su izvještavali o tome da je Veljović dopisima upozoravao Brajovića da naredi iseljenje iz grade MUP-a, ali u arhivi ministarstva nikad nije pronađen Brajovićev odgovor.

“Time se šalje poruka svim ostalim državnim funkcionerima koji jesu korumpirani ali još nemamo čvrste dokaze ili nijesu otkriveni da se korupcija u Crnoj Gori i dalje toleriše, naračito ako imate dobre veze sa vrhom vlasti“, smatra Milovac.

AFERA DEPOZIT AERODROMA CRNE GORE

Novu krivičnu prijavu protiv Brajovića najavljuje dugogodišnji finansijer DPS-a i biznismen Duško Knežević.

On je juče najavio da će advokati Atlas Grupe protiv predsjednika Skupštine podnijeti krivičnu prijavu zbog, kako je rekao, reketiranja i korupcije, a da će svu dokumentaciju vezanu za depozite Aerodroma CG predati tužilaštvu.

Knežević tvrdi da je direktno sa Brajovićem dogovarao deponovanje novca ove državne firme u Atlas banci, a da su mu zauzvrat zatvorili sve kredite koje je imao. Navodno je Knežević u tu svrhu dogovorio i kupovinu Brajovićevog placa u Bjelopavlićima po višestruko većoj cijeni od realne.

Knežević tvrdi i da je Brajoviću davao novac “za potrebe partije“. Brajović je ranije kazao da od 2013. prema Atlas banci nema dugovanja, te da ga je izmirio prodajom dijela naslijeđene zemlje. Kada je riječ o depozitima Aerodroma Crne Gore, Brajović je poručio da nije uvučen u kako se izrazio , spektakularne finansijske malverzacije.

Na naše pitanje da odgovori na Kneževićeve optužbe sa zvaničnih mejl adresa kabineta predsjednika Skupštine i medijskog pula SD-a nije stigao odgovor, a dugogodšnja građanska aktivistikinja koja je upozorila na korupciju u slučaju Ramada zaključuje da se virus neodgovornosti državnog vrha samo širi.

“U svim slojevima društva i to ima vrlo negativan uticaj. Svaki sloj društva je na neki način zaražen takvim ponašanjem vladajuće ekipe“, navodi Patricia Pobić.

Bonus video: