Pogledajte priču majki koje tvrde da su im kćerke žrtve nasilja u školama

Iz škola u kojima djeca uče, odgovaraju da vršnjačko nasilje nisu registrovali kao pojavu i da su posrijedi tek izolovani slučajevi koji su završeni razgovorima
4543 pregleda 2 komentar(a)

Tanjina kćerka ide u osmi razred Osnovne škole "Pavle Rovinski" u Podgorici. Još od petog razreda ima problem sa djevojčicom koja je prebačena u njeno odjeljenje. Zabranjivala joj je, kaže, da pije vodu, napadala je prskajući dezodorans u oči, a sve je kulminiralo u školi prirode na Veruši.

"Nakon tri dana djevojčicu je upravnik vratio sa Veruše, zato što je ukrala novac, vrijeđala je upravnikovu sestričnu čini mi se, dirala je tuđe stvari bez dozvole. Nakon toga, s obzirom da blizu živimo, moja kćerka je bila sa dva druga ispred zgrade, djevojčica je prolazila sa svojom majkom, majka je produžila dalje a ona je ponovo maltretirala moju kćerku i počela da je tuče uz uvredljive opaske. Dva druga su je spriječili", kazala je Tanja.

Najsvježiji događaj je od prije nekoliko sedmica sa časa matematike. Nakon što je Tanjinoj kćerki neko zauzeo mjesto, nastavnik ju je premjestio na drugo.

"I desilo se da je bila u blizini te djevojčice. Međutim, djevojčica je ustala i demonstrativno rekla da moja kćerka može da sjedi samo u zadnjoj klupi. Nemam riječi kojima bih opisala takav jedan stav trinaestogodišnjakinje," rekla je Tanja.

O svemu ovome Tanja je, kaže, redovno i blagovremeno upoznavala upravu škole, organizovani su i zajednički sastanci koji nisu urodili plodom.

Evo i odgovora škole, u vezi sa ovim slučajem, dostavljenih našoj televiziji.

"Što se tiče Vašeg pitanja o konkretnoj situaciji sa jednog časa između dvije učenice, obavljeni su razgovori i uprave i stručne službe sa djevojčicama i sa roditeljima, što je rezultiralo obostranim zadovoljstvom. Takođe konstatujemo da nije bilo primjedbi roditelja da je djevojčica koja je predmet Vašeg interesovanja u periodu od petog do osmog (tekućeg) razreda bila izložena konfliktnim situacijama", navodi se u saopštenju Osnovne škole "Pavle Rovinski".

Zbog sličnog problema redakciji TV Vijesti obratila se i majka djevojčice koja ide u Osnovnu školu "Sutjeska".

Nakon niza naizgled bezazlenih čarki, guranja, modrica i ruganja , koja su završavala odlaskom kod razrednog starješine i konstatacijom da su to samo djeca, ozbiljniji problem javio se prije mjesec, kada su djevojčici i njenoj drugarici kod ograde škole prišli dječaci iz drugog odjeljenja, počeli da ih snimaju telefonom I vrijeđaju ih.

"Ona je bila van sebe, otišla je direktno kod psihologa, a psihologica je odmah prijavila to upravi. Onda su oni to prijavili Centru bezbjednosti, a inspektorka mi je rekla da je zvala tužioca i da je on rekao da nema osnova za krivično gonjenje, ali da možemo privatnu tužbu ili medijaciju", kazala je Danijela.

Majka je izabrala medijaciju kako bi dječak makar shvatio šta je uradio, budući da nije kažnjen.

Iz OŠ "Sutjeska" ovim povodom su nam više puta naglasili da se taj incident dogodio van dvorišta škole i nakon nastave, te da su vodili računa da ne prekorače svoja ovlašćenja.

"U razgovoru sa psihologom učenicima je pružena podrška. O incidentu su obaviješteni roditelji svih učesnika događaja, odnosno inicijativa je potekla upravo od škole ka roditeljima, a ne obratno. Pod nadzorom psihologa sproveden je postupak restitucije i učenik se nakon razgovora izvinio zbog svog ponašanja, što je od oštećene strane prihvaćeno. Nakon ove situacije možemo konstatovati da nije bilo istih niti sličnih događaja za koje bi škola bila u saznanju. Takođe, škola se obratila Centru bezbjednosti ali i Centru za socijalni rad, koji je od ranije u komunikaciji sa obije porodice", navodi se u saopštenju škole.

Psihološkinja Adrijana Pejakovic ocjenjuje da se u Crnoj Gori i regionu sve češće govori o vršnjačkom nasilju.

Ona navodi više vrsta - socijalno, sajber, fizičko, verbalno, a kao njihov uzrok vidi dostupnost djeci telefona i interneta, nedostatak pozitivnih uzora, ali i razlike u socijalnom statusu djece

"Ako smatramo da su materijalne razlike među djecom bitne, ako to roditelji promovišu, ako se javljaju mobilni telefoni kao statusni simboli, neka skupa odjeća i ukoliko sve to stvara tenziju između djece i nekako utiče na njih da ona prerano stupaju u svijet odraslih i na neki neadekvatan način onda da, može da bude i jedan od uzročnika zašto se javlja nasilje i netrpeljivost prema djeci", istakla je Pejaković.

Iz Ministarstva prosvjete su nam kazali da je prema istraživanju koje su radili oni i Udruženje roditelji svako peto dijete imalo nekog dodira sa vršnjačkim nasiljem, dok je u istraživanjima ranijih godina taj broj bio veći. Napominju i da privode kraju izradu programa koji se tiče prevencije nasilja u školama, sa potpuno novim mjerama koje će biti sprovođene.