Nikšićki bedemi i dalje čuvaju tajnu nastanka

Nakon istraživanja koja je pomoglo Ministarstvo kulture s ciljem da se tvrđave poput nikšićke ispitaju i na adekvatan način konzerviraju i privedu namjeni, Nikšićki muzej bogatiji je za još nekoliko eksponata
3192 pregleda 3 komentar(a)

Da li su stari Onogošt gradili Rimljani u 3. ili 4.vijeku kako je zapisao čuveni engleski arheolog Artur Evans ili su ga početkom 6. vijeka podigli Goti po čijem vojskovođi je nosio ime Angastum kako su smatrali istoričari Konstantin Jiriček i Milan Šuflaj?

To nije poznato ni nakon najnovijih dvomjesečnih arheoloških istraživanja Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

"Nismo nažalost našli potvrde koje imamo u literaturi kao pretpostavke da je ovdje mogao da bude antički grad ili iz vremena Gota i tako dalje. Biće prije da je antički Nikšić bio negdje na liniji puta koji je od Trebinja išao prema Draču, Skadru i dalje prema istoku", kazao je Mile Baković, arheolog.

Ostaci nikšićke tvrđave su iz vremena Turaka, a postoji mogućnost da je u kasnom srednjem vijeku na ovom prostoru bilo drveno utvrđenje. Tvrdjava je imala isključivo odbrambenu funkciju, a sastojala se iz tri cjeline.

"Jedna je iza mojih leđa. To je jugoistočni dio u kome imamo tri kule i dvije hodne staze koje su opsluživale taj dio, odnosno štitile su jugositočna vrata. Druga cjelina je prostor koji je 2001. prilagođen za potrebe pozornice. Treći prostor je cistijerna za vodu, glavne kuće za vojnog komandanta sa dvije odbrambene kule". kazao je Baković.

Nakon istraživanja koja je pomoglo Ministarstvo kulture s ciljem da se tvrđave poput nikšićke ispitaju i na adekvatan način konzerviraju i privedu namjeni, Nikšićki muzej bogatiji je za još nekoliko eksponata.

"Juče smo imali jednu malu skrivnicu sa 17 turskih akči, koje smo juče pronašli na jednom mjestu, upakovanih u jednoj kesici. Imamo dršku od jednog noža na kome je upisan datum iz 1700 i neke godine. Imamo turske lule koje su dosta dobro hronološki osjetljive i imamo jedan novac koji datira iz vremena kasne Vizantije i pripada nekom periodu 10. vijeka", kazao je Baković.

Dok čeka adekvatnu valorizaciju, nikšićka tvrđava nastavlja sebično da čuva tajnu nastanka, ali i svega što je na ovom prostoru bilo prije vremena Osmanskog carstva.

Bonus video: